"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Magyar erdészeti delegáció járt Dunaszerdahelyen

Magyar erdészeti delegáció járt Dunaszerdahelyen

Bakler József szervezésének köszönhetően 2016. március 18-án a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt., a Budapesti Erdőgazdaság Zrt., a Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. és a Pilisi Parkerdő Zrt. által alkotott erdész delegáció látogatás tett a Dunaszerdahely melletti Salix Trade s.r.o erdészeti csemetekertben Szlovákiában.

A Salix Trade nagyobb tételben a lombos és tűlevelű fafajokat  (pl.: kocsányos tölgy, bükk, mézgás éger, erdei fenyő, lucfenyő, vörösfenyő stb.) állít elő, az értékesítés egy része Magyarország irányában történik. Megérkezés után vendéglátónkkal Szabó Jenővel a csemetekert hűtőházában a csemeték osztályozását, hűtőben történő tárolását néztük meg. Rövid áttekintést kaptuk ezzel párhuzamosan a csemetekertben használt munkagépekről is.

Ezután kötetlen beszélgetés keretében Holík Péter tartott rövid ismertetőt az erdei magok beszerzéséről, kezeléséről és azok hosszú távú tárolásáról. A beszélgetés után a 16 ha-os csemetekertben a hidegágyas csemete termelés technológiájával ismerkedtünk, végül a szabadföldi csemete termelés ágyásainál zártuk a szakmai programot.

Az állami erdészeti erdőgazdaságok szakemberei, a szlovákiai házigazdáktól egy finom ebédre is meghívást kaptunk, ahol építő szakmai beszélgetés és a két ország közötti erdészeti kapcsolatépítés zajlott.

Forrás: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Szerző: Horváth Csaba

Fotók: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László