"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Együttműködési megállapodást kötött az AM és az MTSZ az állami erdők turistaútjai védelmében

Együttműködési megállapodást kötött az AM és az MTSZ az állami erdők turistaútjai védelmében

Az Agrárminisztérium és a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) együttműködési megállapodást írt alá a hazai turistaegyesületek első szövetsége, a Magyar Turista Szövetség megalapításának 110. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen, csütörtökön, Budapesten.

A megállapodás szerint az állami erdészeti társaságok vállalják, hogy a területükön vezető, szabványosan jelzett turistautak létesítése, megszüntetése vagy módosítása előtt mindig egyeztetnek a szakmai szervezettel. Az MTSZ terepi felmérése szerint a mintegy 17 ezer kilométernyi hazai turistaút 42 százaléka állami erdőterületen vezet, ezért az együttműködés fontos lépés az 1930-as évek óta használatos turistajelzés-rendszer egységes, átlátható alkalmazása felé. A dokumentumot Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára és Garancsi István, az MTSZ elnöke írta alá.

Az állami erdőgazdaságok vállalják továbbá, hogy a közjóléti terveiket is véleményeztetik az MTSZ-szel, valamint a bejárhatóságot akadályozó rendkívüli eseményekről (például a turistautakra dőlt fákról) és az általuk tervezett vagy a tudomásukra jutott erdőlátogatási korlátozásokról, lezárásokról tájékoztatják a szövetséget.

Az MTSZ ehhez egy bejelentő felületet üzemeltet, és – ahogy eddig is – nagy elérésű médiafelületein, a Természetjáró.hu-n és a Természetjáró mobilappban, az Országos Kékkör hivatalos honlapján, a kektura.hu-n, a szakmai honlapján, az mtsz.org-on, valamint a Facebook-oldalain területi és időbeli lehatárolással közzéteszi ezeket a korlátozásokat. A szövetség rendeletbe foglalt kötelezettsége a szabványos jelzésű turistautak hiteles nyilvántartása, és a dokumentumban vállalja, hogy az erre a feladatra rendelkezésre álló állami forrás erejéig gondoskodik az állami erdészeti társaságok működési területén lévő turistautak karbantartásáról.

Az MTSZ szeretne teljes védettséget kiharcolni a közreműködésével létrejött, MSZ 20587:2021. számú szabványban is rögzített – kék, zöld, piros, sárga sávokra, keresztekre és egyéb kiegészítő jelzésekre épülő – jelzésrendszerrel ellátott úthálózat számára.

Jelenleg ugyanis a turistautak jogi környezete tisztázatlan, ezért az egységes, átlátható logikától eltérően is létrejöhetnek, sőt akár önkényesen meg is szüntethetők, ami jelentős mértékben rontja a terepi tájékozódás biztonságát.

Beszédében Zambó Péter elmondta, hogy az Országos Erdészeti Egyesület a Magyar Turista Szövetséggel együttműködve már az 1935-ös erdőtörvény előkészítése során indítványozta nemcsak azt, hogy a törvényben és annak címében is juttassák kifejezésre a természet védelmének fontosságát, hanem már akkor felmerült az önálló turista törvény létrehozásának gondolata is.

Hozzátette, hogy az erdőgazdaságok és az agrártárca azóta is elkötelezettek a természetjárás támogatása iránt, de a 21. században új kihívások előtt áll az erdei turizmus: már nem az erdőben lévő infrastruktúra kialakítása a fő feladat, hanem a változó környezeti viszonyok közepette sokkal inkább az erdőterület megőrzése, fenntartása, hiszen erdő nélkül nincs igazi természetjárás. A koronavírus-járvány miatti lezárások idején, két évvel ezelőtt jelentősen megnőtt, és azóta is magas szinten maradt az erdők becsült látogatottsága, amely évente 40-50 millió látogatási alkalommal számolva az ország legfontosabb belföldi turisztikai attrakciói közé tartozik. Az Agrárminisztérium épp ezért már dolgozik a Közös Agrárpolitika új pályázatainak kiírásán, melyek keretében a magántulajdonú erdőkben is lehetőség lesz a kisebb turisztikai fejlesztések támogatására.

Az állami erdészeti cégcsoport 2010 óta több mint 40 milliárd forintot fordított az erdei turisztikai infrastruktúra fejlesztésére, melynek működtetésére évente mintegy 4 milliárd forintot gazdálkodik ki.

Forrás: AM, MTSZ

Fotók: Nyitókép: Pálvölgyi Krisztina, Hírképek: Csanádi Márton/MTSZ

Hírszerkesztő: Nagy László