2019. 05. 23. Ma Dezső, Vilmos, Renáta névnapja van. Pontos idő: 03:06
Ágazati, szakmai hírek

Életmentő a hidegben a szociális tűzifa | 2018-11-29

Megkezdődött a szociális tűzifa kiosztás Somogy megyében

Múlt héten szerdán és csütörtökön csaknem százötven köbméter fát osztottak ki Somogyjádon. Sok lakosnak nem telik tüzelőre és nagy segítség nekik a napokban érkező keményfa.

Kora reggel óta rakják a teherautóra a méteres vörös tölgy és akác fákat. Egy fordulóval hat köböt szállítanak ki a somogyjádiaknak. Összesen 176 köbméternyi fát kapnak a lakók. – Jó napot kívánok, kérem ide borítsa le – kiabálta a fuvarosnak Zsigi Tamás. A 64 éves férfi évek óta igényli a szociális tűzifát, most három köbméternyit kapott. – Egész télre elég ez a mennyiség. A szomszédom segít szalagfűrésszel felvágni – jegyezte meg. Alkalmi munkákból él egyedül, felesége húsz éve meghalt.

Sokat nem időz a tehergépkocsi nála, indul is tovább az utca elejére Kovácsékhoz. Ők először pályáztak idén szociális tűzifára és három köbméternyi érkezett hozzájuk. – A férjem nagyon beteg, kevés a nyugdíjunk, a lányom is hozzánk költözött, sajnos neki megszűnt a munkahelye, próbál elhelyezkedni, de nem könnyű. Nem tudtam venni idén fát, kénytelen voltam kérni – mondta el Kovács Józsefné. Semmi tüzelőjük nem volt már, hulladékfával és raklapokkal fűtöttek.
– Örülök, ha összefűrészeltetjük, végre jó meleg lesz – tette hozzá mosolyogva.

– Egytől három köbig rászorultságtól függően osztunk – mondta el Lőrinczné Kiss Ilona. Somogyjád polgármestere hozzátette: a 2017-es kiegészítéssel együtt 176 köbméternyi fát kapott a település. – Rendeletben szabályozta a képviselő testület a jogosultsági feltételeket és a kérelmek beérkezését követően a szociális ügyintézővel átnézve döntöttem – tette hozzá a somogyi település polgármestere. Előzetesen tájékoztatták a lakosságot szórólapon, hogy a keret erejéig mennyi fa áll rendelkezésre.

– Már másnap többen jelentkeztek főként egyedülálló idősek és családosok. Nagy segítség mindannyiuknak a tűzifa, ugyanis körülbelül egy köbméternyi fa 25 ezer forintba kerül – jegyezte meg Lőrinczné Kiss Ilona. Az idei programban 56 család részesül szociális tűzifában Somogyjádon.

Október elején kapták meg a somogyi önkormányzatok az értesítést, hogy mennyi szociális tűzifát oszthatnak településeiken. A polgármesterek szerint nagy segítség a program, sokak egyáltalán nem tudnak fát venni. Somogyban 216 település 273 millió forint támogatásban részesült. A legnagyobb összeget Nagybajomnak sikerült elnyernie, 332 köbméter keményfát tudnak vásárolni. A legkevesebb támogatást, 71 ezer forintot Patca kapta. A településeknek a vásárolt tüzelőanyagot 2019. február 15-éig kell kiosztaniuk.

– Somogy megyében SEFAG Zrt. 248 településsel vette fel a kapcsolatot, 178-an nyilatkoztak eddig arról hogy, várhatóan 12 626 köbméter faanyagot kérnek a szociális tűzifa program keretében – tájékoztatott Ihárosi Péter, a somogyi erdőgazdaság szóvivője. A mennyiség a pályázatok elbírálása és a szerződéskötések során még változhat. Eddig csaknem ötezer köbméter faanyagot szállítottak ki, illetve adott át a somogyi erdőgazdaság. Hét önkormányzat nyilatkozott arról, hogy nem vesznek.

Életmentő a hidegben a szociális tűzifa
Forrás: sonline.hu
Szerző: Góz Lilla
Fotók: sonline.hu
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Többezer gyermeket vezetnek az erdőkben a képzett vándortáboroztató pedagógusok - videó!

Többezer gyermeket vezetnek az erdőkben a képzett vándortáboroztató pedagógusok - videó! | 2019-05-22

Duplájára nőtt a jelentkező gyermekek száma a tavalyi évhez képest


Letenyei siker született a zalai erdészek szakmai versenyén

Letenyei siker született a zalai erdészek szakmai versenyén | 2019-05-22

A tesztírástól a terepi feladatokig


In memoriam Adamovich László

In memoriam Adamovich László | 2019-05-20

Elhunyt a Soproni Egyetem kanadai Alumni közösségének megbecsült és szeretett, nemzetközi hírű erdőmérnök professzora


Őserdőt megközelítő természetességű erdő a Pilisi Parkerdőben

Őserdőt megközelítő természetességű erdő a Pilisi Parkerdőben | 2019-05-22

Egy erdőrészlet természetközeli gazdálkodási módszerrel történő kezelésének 60 éve


Elérhetőek a legfrissebb erdészeti adatok a Nébih honlapján

Elérhetőek a legfrissebb erdészeti adatok a Nébih honlapján | 2019-05-22

Éves és idősoros statisztikák


Az állami erdőgazdaságok odafigyelnek a letermelt területek felújítására

Az állami erdőgazdaságok odafigyelnek a letermelt területek felújítására | 2019-05-21

A Zalaerdő Zrt. is jelentős területeken végzett erdősítéseket
Imperial22 futárszolgálat