2018. 12. 16. Ma Etelka, Aletta, Adelaida névnapja van. Pontos idő: 04:49
Ágazati, szakmai hírek

Életmentő a hidegben a szociális tűzifa | 2018-11-29

Megkezdődött a szociális tűzifa kiosztás Somogy megyében

Múlt héten szerdán és csütörtökön csaknem százötven köbméter fát osztottak ki Somogyjádon. Sok lakosnak nem telik tüzelőre és nagy segítség nekik a napokban érkező keményfa.

Kora reggel óta rakják a teherautóra a méteres vörös tölgy és akác fákat. Egy fordulóval hat köböt szállítanak ki a somogyjádiaknak. Összesen 176 köbméternyi fát kapnak a lakók. – Jó napot kívánok, kérem ide borítsa le – kiabálta a fuvarosnak Zsigi Tamás. A 64 éves férfi évek óta igényli a szociális tűzifát, most három köbméternyit kapott. – Egész télre elég ez a mennyiség. A szomszédom segít szalagfűrésszel felvágni – jegyezte meg. Alkalmi munkákból él egyedül, felesége húsz éve meghalt.

Sokat nem időz a tehergépkocsi nála, indul is tovább az utca elejére Kovácsékhoz. Ők először pályáztak idén szociális tűzifára és három köbméternyi érkezett hozzájuk. – A férjem nagyon beteg, kevés a nyugdíjunk, a lányom is hozzánk költözött, sajnos neki megszűnt a munkahelye, próbál elhelyezkedni, de nem könnyű. Nem tudtam venni idén fát, kénytelen voltam kérni – mondta el Kovács Józsefné. Semmi tüzelőjük nem volt már, hulladékfával és raklapokkal fűtöttek.
– Örülök, ha összefűrészeltetjük, végre jó meleg lesz – tette hozzá mosolyogva.

– Egytől három köbig rászorultságtól függően osztunk – mondta el Lőrinczné Kiss Ilona. Somogyjád polgármestere hozzátette: a 2017-es kiegészítéssel együtt 176 köbméternyi fát kapott a település. – Rendeletben szabályozta a képviselő testület a jogosultsági feltételeket és a kérelmek beérkezését követően a szociális ügyintézővel átnézve döntöttem – tette hozzá a somogyi település polgármestere. Előzetesen tájékoztatták a lakosságot szórólapon, hogy a keret erejéig mennyi fa áll rendelkezésre.

– Már másnap többen jelentkeztek főként egyedülálló idősek és családosok. Nagy segítség mindannyiuknak a tűzifa, ugyanis körülbelül egy köbméternyi fa 25 ezer forintba kerül – jegyezte meg Lőrinczné Kiss Ilona. Az idei programban 56 család részesül szociális tűzifában Somogyjádon.

Október elején kapták meg a somogyi önkormányzatok az értesítést, hogy mennyi szociális tűzifát oszthatnak településeiken. A polgármesterek szerint nagy segítség a program, sokak egyáltalán nem tudnak fát venni. Somogyban 216 település 273 millió forint támogatásban részesült. A legnagyobb összeget Nagybajomnak sikerült elnyernie, 332 köbméter keményfát tudnak vásárolni. A legkevesebb támogatást, 71 ezer forintot Patca kapta. A településeknek a vásárolt tüzelőanyagot 2019. február 15-éig kell kiosztaniuk.

– Somogy megyében SEFAG Zrt. 248 településsel vette fel a kapcsolatot, 178-an nyilatkoztak eddig arról hogy, várhatóan 12 626 köbméter faanyagot kérnek a szociális tűzifa program keretében – tájékoztatott Ihárosi Péter, a somogyi erdőgazdaság szóvivője. A mennyiség a pályázatok elbírálása és a szerződéskötések során még változhat. Eddig csaknem ötezer köbméter faanyagot szállítottak ki, illetve adott át a somogyi erdőgazdaság. Hét önkormányzat nyilatkozott arról, hogy nem vesznek.

Életmentő a hidegben a szociális tűzifa
Forrás: sonline.hu
Szerző: Góz Lilla
Fotók: sonline.hu
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Zambó Péter az OEE újra megválasztott elnöke - képgaléria!

Zambó Péter az OEE újra megválasztott elnöke - képgaléria! | 2018-11-28

Tisztújító Küldöttgyűlést tartott az Országos Erdészeti Egyesület


Több stratégiai terület kívánja meg a kormányzat és az OEE együttműködését

Több stratégiai terület kívánja meg a kormányzat és az OEE együttműködését | 2018-11-28

Az erdész szakma presztízsének növelése, az erdészeti oktatás fejlesztése, a szakképzett emberi-erőforrás biztosítása


Elhunyt Takáts Imre

Elhunyt Takáts Imre | 2018-11-27

GyászjelentésFejlesztésre nem sajnálják a pénzt a somogyi cégek

Fejlesztésre nem sajnálják a pénzt a somogyi cégek | 2018-12-07

A SEFAG Zrt. jövőre közel 1,5 milliárd forintot fordít beruházásra


A magyar erdésztársadalom a legaktívabb és leghasznosabb természetvédő szakapparátus - képgaléria!

A magyar erdésztársadalom a legaktívabb és leghasznosabb természetvédő szakapparátus - képgaléria! | 2018-12-07

Átadták a Mátravasút több mint négyszázmillió forintból megújult szakaszát
Imperial22 futárszolgálat