"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Elkészült a világ első 3D nyomtatott bioháza

Elkészült a világ első 3D nyomtatott bioháza

A szinte teljes egészében fából készült házat ipari polimer nyomtatóval hozzák létre.

Nehéz elképzelni fenntarthatóbb építkezést annál a projektnél, amit az amerikai Maine Állami Egyetem Alkalmazott Struktúrák és Kompozitok Központjában alkottak. A 3D nyomtatással épített házhoz használt minden nyersanyag természetes forrásból származik: a töltőanyaghoz faliszt és fűrészpor kell, míg a kötőanyagot kukoricából állítják elő; ráadásul mindezt úgy használják fel, hogy közben szinte semennyi hulladék nem keletkezik. A BioHome3D névre keresztelt otthon projektjét a Maine-t különösen sújtó munkaerőhiány és lakásválság, illetve az abból fakadó árrobbanás kezelésére találták ki – írja a Yanko Design.

Janet Mills kormányzó üdvözölte az egyetem megoldását, ami szerinte kellően kreatív és innovatív ahhoz, hogy idővel segítsen kezelni az államra jellemző lakáshiányt és letelepedési nehézségeket, miközben erősíteni lehet vele a helyi erdészeteket.

A szinte teljes egészében fából készült házat ipari polimer nyomtatóval nyomtatják – annyira precízen, hogy közben gyakorlatilag nulla építési hulladék keletkezik. A BioHome3D építéséhez használt technológia lehetővé teszi, hogy az ingatlant a végső helyszíntől függetlenül, automatizálással állítsák elő, így magán a telken kevesebb építési és összeszerelési időre, valamint munkaerőre van szükség.

Az elemenként legyártható ház falai, padlója, teteje és – állítólag kiváló – szigetelése kizárólag farostból és biogyantából készül, és az egyetemen előállított alapanyagoknak, valamint az alkalmazott technológiáknak köszönhetően száz százalékban újrahasznosítható és összességében alacsony jövedelmű családok számára is elérhető.

Forrás: NEW technology, DEHÍR

Szerző: Yanko Design, Frod:Gábor János

Fotók: howstuffworks.com

Hírszerkesztő: Nagy László