"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

42 erdőmérnök hallgató kezdheti meg a tanulmányait szeptemberben, Sopronban

42 erdőmérnök hallgató kezdheti meg a tanulmányait szeptemberben, Sopronban

A 2016-os általános felsőoktatási felvételi eljárás során több mint száztizenegy ezer továbbtanulni vágyó fiatal adta be a jelentkezését az ország hatvanhat felsőoktatási intézményének valamelyikére. Az áprilisi jelentkezési adatok alapján a Nyugat-magyarországi Egyetemre jelentkezők száma összesen 6%-kal nőtt, míg azok aránya, akik az összes választott intézmény közül első helyen jelölték az egyetemet, 10%-kal volt magasabb a tavalyi számnál.

„Már a jelentkezési adatok is bizakodásra adtak okot, hiszen az országos átlag feletti eredményekkel büszkélkedhettünk – mondta dr. Katona György rektori biztos - ám a végleges számok még szebb képet mutatnak: szeptembertől ugyanis 8%-kal több elsős hallgatót üdvözölhetünk a soproni karok valamelyikén. Az új tanévben 916 elsős kezdheti meg tanulmányait a megújuló Nyugat-magyarországi Egyetemen Sopronban, a szombathelyi karokkal együtt pedig több, mint 1600 jelentkező nyert felvételt Egyetemünkre. A legnépszerűbb területeken nincs változás: a munkaerő-piaci trendeknek és elvárásoknak megfelelően az idei felvételi eljárás nyerteseinek a gazdaságtudományi és pedagógiai területek bizonyultak.”

„2016 szeptemberében még hat karral kezdjük a munkát, 2017 januárjától viszont a szombathelyi karok leválásával minden tekintetben megújultan, erőteljesebb fókusszal, szakmailag megalapozott oktatási és kutatási portfoliót nyújtó minőségi egyetemként folytatjuk Sopronban a négy tradicionális karral”– mutatott rá Prof Dr. Faragó Sándor rektor. „A felvételi eredmények igazolják a stratégiánk helyességét. Az erdőmérnöki és faipari mérnöki képzések, valamint az ezekhez kapcsolódó mérnök-tanárképzések kizárólag nálunk elérhetőek az országban, ezek további fejlesztésével pedig kiemelt státuszú egyetemmé alakulhatunk, hiszen nemzetgazdasági szinten kulcsfontosságú területekről van szó. Nagyrégiós és országos viszonylatban a legfontosabb területeknek a pedagógusképzést, a pénzügyeket és a turizmust jelöltük meg, s az iparági igényekre szabva alakítottuk ki és indítjuk el szeptembertől Sopronban a mechatronikai képzésünket. A kijelölt célokat sikerült tartanunk, a stratégiában meghatározott több új képzésünk is el tud indulni szeptembertől” – tette hozzá a rektor.

„Az országos adatok jól tükrözik, hogy a diákok pályaválasztási szándéka nem feltétlenül találkozik a gazdaság szereplőinek igényeivel” – mutatott rá Dr. Katona György, az oktatási ügyekért felelős rektori biztos a tendenciákat elemezve. „Óriási munkaerőhiány van több ágazatban is, a mérnöki, műszaki és agrár területeken egyrészt fejlődő iparágakkal és kitűnő munkaerőpiaci lehetőségekkel találkozunk, másfelől viszont úgy tűnik, hogy a felsőoktatásba jelentkezőknél nem alakult ki korábban az e területek felé mutató érdeklődés. Az intézmények tárt kapukkal várják a fiatalokat, a jövő nagy kihívása pedig, hogy már középiskolás korban megszerettessük a fiatalokkal az említett pályák szépségét. A Nyugat-magyarországi Egyetemen rengeteg pályaorientációs programmal, nyílt napokkal, konferenciákkal és táborokkal vártuk a fiatalokat, a jövőben pedig még több hasonló kezdeményezésünk lesz az ipari és szakmai partnereinkkel közösen. A cél, hogy a középiskolától a munkaerőpiacig össze tudjuk hangolni a képzéseken részt vevők számát a vállalatok elvárásaival.”

Erdőmérnöki Kar: az unikális képzéseket gondozó karon tradicionálisan az erdőmérnöki osztatlan szak a legnépszerűbb: itt 42-en kezdhetik tanulmányaikat szeptembertől. A karon az első évesek több, mint 90%-a államilag finanszírozott helyen tanulhat, összesen 88-an nyertek felvételt a kar valamely képzésére. Nem volt egyszerű bekerülni a már hagyományosan szintén induló természetvédelmi mérnök és vadgazda mérnök szakokra, hiszen e képzésekhez a NymE-re jelentkezőknek kellett a legmagasabb pontszámmal rendelkezni, előbbi szak közel 40 ponttal előzte meg az országos mezőnyt. A karon minden szaknak hagyományosan erőssége a gyakorlati képzés, a kar kiemelt partnerei az állami és magán-erdőgazdaságok, nemzeti parkok, hazai és multinacionális vállalatok és kutatóintézetek, akikkel közösen készítik fel a hallgatókat nem csak magyar, de európai és globális környezetben is az erdészet feladatainak megoldására.

Simonyi Károly Műszaki, Faanyag-tudományi és Művészeti Kar: az országosan egyedülálló faipari mérnök-képzést is gondozó kar az utóbbi években jelentősen fejlesztette képzési palettáját, illetve idén indítja először a mechatronikai mérnök duális alapképzését, amellyel a korábban Zalaegerszegen az intézmény által gondozott képzés szeptembertől visszakerül a soproni Alma Materbe. A karon összesen 141-en kezdhetik tanulmányaikat szeptembertől, a legnépszerűbbnek az alapképzési szakok bizonyultak 108 felvett hallgatóval. A tradicionális faipari mérnöki képzésre összesen 32-en nyertek felvételt, gazdaságinformatikán 24-en, tervezőgrafikus képzésen pedig 18-an kezdhetik el tanulmányaikat. E szakokon egyébként a mesterszakok is indulnak Sopronban.

Forrás: NYME EMK

Hírszerkesztő: Nagy László