"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Jubileumi emlék faoszlop erdész elődeink tiszteletére

Jubileumi emlék faoszlop erdész elődeink tiszteletére

A Nimród Kerek-Erdő Egyesület nyáron rendezte meg a harmadik fafaragó szaktáborát Mátrafüreden, amelyre a Debreceni Fafaragókör tagjai kaptak meghívást. A tábor szakmai munkáját Vass Tamás nyugdíjas erdőmérnök, népi iparművész irányította. A fafaragók fő műve ez évben egy emlékoszlop megalkotása volt, mert kutatások alapján kiderült, hogy a mátrafüredi temetőben nyugszik az országban a legtöbb erdész.

Az Országos Erdészeti Egyesület alapításának 150. évfordulójára meghirdetett Jubileumi Évében célul tűzte ki erdész elődeink emlékének ápolását. Ezen célhoz kívánt csatlakozni a Nimród Kerek-Erdő Egyesület az elkészült alkotással.

A fafaragó szaktáborban az emlékoszlop mellett született még két dombormű, amelyeken a környezet nevelésre utaló jelképek kerültek megfaragásra. A munkákat a Földművelésügyi Minisztérium támogatta.

Az elkészült alkotások ünnepélyes átadására, felszentelésére 2016. szeptember 30-án került sor az FM ASZK Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskola és Kollégiuma területén. A szentelését Varga Pál káplán végezte, aki maga is közel áll az erdész szakmához, hiszen erdőmérnök.

Az Egyesület rendezvénye kapcsolódott az EGERERDŐ Zrt. V. Mátrafüredi Erdészeti Nyílt Napjához. Az erdőgazdaság által szervezett programhoz csatlakozott egy közös faölelési akcióval. Ezen rövid programmal az erdők és a fák iránti tiszteletre kívánták a figyelmet felhívni az erdészekkel együtt, valamint arra, hogy „nemzeti kincsünk az erdő”.

Forrás: Nimród Kerek-Erdő Egyesület

Szerző: Puskás Mihály

Fotók: Mőcsényi Miklós/FATÁJ Online

Hírszerkesztő: Nagy László