"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Emlékerdőt avatott a Bakonyerdő Zrt. Csehbánya közelében

Emlékerdőt avatott a Bakonyerdő Zrt. Csehbánya közelében

A Bakonyerdő Zrt. egy hektáros „Emlékerdőt” hozott létre a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében, melynek ünnepélyes átadására 2020. október 9.-én került sor a Farkasgyepűi Erdészet területén, Csehbánya község szomszédságában.

Az emberi nemnek hivatása nem rontás, pusztítás, megsemmisítés, hanem hogy munkálkodjon, alkosson, teremtsen” - idézettel kezdte köszöntő beszédét a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója Varga László. Kiemelte, irigyelheti a világ azokat az erdészeket, vadászokat, akik az évszakonként változó erdei környezetben figyelhetik meg annak lakóit. Megismerhetik és csodálhatják azt a bonyolult életközösséget és kapcsolatrendszert, amit a természet önmaga számára szabályként megteremtett. A Kárpát-medence a Föld egyik legváltozatosabb növény- és állatvilággal megáldott tája. A magyar erdők szintén párjukat ritkítják világszerte. A magyar erdőkben kiemelkedően jó genetikai adottságú vadállomány él, a nemzetközi listák előkelő helyein igen sok magyarországi trófea szerepelt és szerepel. Aki járt már a magyar erdőkben, sosem felejti el az élményt akkor sem, ha nem vadászik, hanem csak kirándul.

A feszített dróttal körbekerített „Emlékerdő” faállományát főként kocsánytalantölgy és kocsányos tölgy fafajok alkotják, elegy fafajként közéjük mezei szil, hegyi juhar, barkóca berkenye, vadkörte, vadalma társul. Több, mint 11.000 db csemete elültetésekor, őshonos elegyes állomány létrehozására törekedtünk. Építkezve a természetes folyamatokra, ezzel megsegítve a már önerdősült részeket döntöttünk az érintett területek kiválasztása mellett -mondta el a Bakonyerdő Zrt. vezetője.

Bors Richárd, a világkiállítást szervező iroda szakmai igazgatója az erdész szakma fontosságát hangsúlyozta, hiszen a szakemberek közös kincsünkre, egyben örökségünkre, a magyar erdőkre vigyáznak. Elmondta: Magyarország elkötelezett abban, hogy a szakma értékeit, ambícióit és sikereit is bemutassa a jövő évi világkiállításon.

A rendezvény egyik legfontosabb eleme a központi magyar tárlat lesz - közölte Bors Richárd, majd hozzátette: a látogatók megismerekdhetnek majd a Kárpát-medence elmúlt évezredének kiemelkedő vadászati emlékeivel, módszereivel, és megjelennek az egyes korszakok legendás vadászai is.

Kiemelte: a világkiállítás sikerének kulcsa a valós megoldásokat felmutató szakmaiság. Ennek erősítését szolgálja majd számos nemzetközi konferencia is, többek közt az a magyar kezdeményezésű szakmai seregszemle, amely napjaink legaktuálisabb vadgazdálkodási kérdéseire keres majd válaszokat.

A világkiállítással a cél a magyarországi turizmus fellendülésének elősegítése, valamint egy olyan országpromóció, amely a vadászati értékeken túlmenően hazánk természeti értékeit is bemutatja - hangsúlyozta Bors Richárd.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: az éghajlatváltozás kihívásait komolyan kell vennünk, ezért a kormány is kiemelt feladatának tartja az erdősítést, az erdők és élőviláguk megóvását. Hozzátette: minden egyes elültetett fa hozzájárul az élhetőbb környezethez, az egészségesebb levegőhöz és a talajvédelemhez.

Kiemelte: a kormány konkrét cselekvéssel is fellép a klímaváltozás káros hatásaival szemben, éppen ezért fogadta el idén februárban a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, amelynek része többek közt az illegális hulladéklerakók felszámolása és a folyók megtisztítása is.

Szintén a természet védelméhez kapcsolódik a kormány által indított országfásítási program, amelynek célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százalékát tegyék ki az erdővel és fával borított területek - közölte Szentkirályi Alexandra..

Az állami erdőgazdaságok egyenként körülbelül egy hektárnyi erdőtelepítéssel állítanak emléket az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításnak, ennek köszönhetően összesen 22 hektárnyi erdő létesül országszerte. Az emlékerdőket összesen 23 ezer kilogramm magvetésből és közel 180 ezer facsemetéből alakítják ki az erdészek.

Takács Szabolcs kormánymegbízott kiemelte, hogy szerencsésnek mondhatja magát, amiért itt élhet az erdők közelségében. Az ország legszebb megyéjében könnyű természet kedvelőnek lenni, mert a mindennapjainkat vagy a Bakony, vagy a Balaton bűvöletében tölthetjük, de ennek az indíttatásnak belülről kell jönnie.

A köszöntőket követően kürtszólam kíséretében az emléktábla leleplezésére került sor, majd Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő asszony és Bors Richárd szakmai igazgató, illetve Takács Szabolcs kormánymegbízott és Varga László vezérigazgató jelképesen elültettek egy-egy kocsánytalantölgy-csemetét az emléktábla közelében.

Forrás: Bakonyerdő Zrt., OnewithNature2021

Fotók: OnewithNature2021

Hírszerkesztő: Nagy László