"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Engedéllyel gyéríthető lesz októbertől az országos, gyakorta súlyos károkat okozó hód

Engedéllyel gyéríthető lesz októbertől az országos, gyakorta súlyos károkat okozó hód

A védett állatfajok, köztük a hódok kártétele elleni védekezésről is rendelkezik a Magyar Közlöny július 29-i száma: amint arról portálunk korábban hírt adott, a termetes rágcsálók Nógrádban is sokfelé okoztak már gondokat.

Az új rendelkezések az eurázsiai hód (Castor fiber) esetében 2022. augusztus 1-i hatállyal módosul: a védett és fokozottan védett állat- és növényfajokról szóló 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet egyes paragrafusait az új 20/2022. (VII. 29.) AM rendelet módosítja.

A hód is bekerült azon fajok közé, amelyek "közegészségügyi okból, a légiközlekedés biztonsága, az erdő- és mezőgazdasági termelés biztosítása, valamint a  közérdeket sértő vízkárok megelőzése, mérséklése érdekében" riaszthatók, elejthetők, gyéríthetők, állományuknak szabályozása engedélyezhető. Egyébként ebbe a csoportba tartozik a bütykös hattyú, a házi veréb, a kárókatona, a sárgalábú sirály, a sztyeppi sirály, a seregély és a hörcsög is.

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a hód állományszabályozását a természetvédelmi hatóság engedélyezi, ha a kérelmező az ingatlan tulajdonosával, vagyonkezelőjével, illetve jogszerű használójával, valamint a vadászati jog gyakorlójával megállapodást kötött róla. A gyérítés október 1-től március 31-ig végezhető, olyan eszközzel és módszerrel, amelyet jogszabály nem tilt a vadászható emlősfajok befogására vagy elejtésére.  A gyérítést csak megfelelő képesítéssel rendelkező szakember végezheti.

A  hódgátak elbontásához továbbra is a  természetvédelmi hatóság engedélye szükséges.

Forrás: Agrárszektor

Fotók: origo.hu

Hírszerkesztő: Nagy László