"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Épül a Mecsek Discovery Center

Épül a Mecsek Discovery Center

A Mecsek Discovery Center (MDC) a Mecsekerdő Zrt. árpádtetői ökoturisztikai központjának fontos eleme lesz. Az ősz során megnyíló intézményben a látogatók élményközpontú kiállítás keretében ismerkedhetnek meg a Mecsek természeti és kulturális értékeivel. Az MDC az EAGLE elnevezésű, az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program által finanszírozott horvát-magyar együttműködésben megvalósuló nemzetközi ökoturisztikai projekt része.

Az épület kivitelezési munkálatai júliusban fejeződnek be. Jelenleg a nyílászárók, illetve az épületgépészeti és villamossági munkák műszaki átvétele zajlik. Ezzel párhuzamosan megkezdődött az utolsó munkafázis is: a régi erdei iskola kiszolgáló épületének elbontása, melynek a helyére kerül majd az új létesítmény kényelmes megközelíthetőségét biztosító parkoló.

Mindezzel egyidőben a Mecsekerdő Zrt. munkatársai valamint a kivitelezést végző InnoTeq Kft. szakemberei gőzerővel dolgoznak a tartalmi elemeken. A kiállításhoz már meg is érkezett néhány installáció. Így hamarosan helyére kerül a vizes élőhelyet bemutató dioráma, a stilizált famodellek, a magasles és a borzvár. Megérkeztek az informatikai eszközök hardverei is, melyek beépítése augusztus-szeptemberre várható.

A kiállítás fontos eleme lesz az erdőn-mezőn gyűjthető különféle termések és növényi részek felhasználási lehetőségeit bemutató digitális “gasztro-élményterminál” – jelenleg is zajlik az ehhez tartozó videók forgatása.

Meghatározó élményelem lesz a digitális terepasztal is a Mecsek és Pécs környékének jellegzetességeivel, látnivalóival, melyhez készül egy háromdimenziós terepmodell. Összességében a kiállítás tartalma szeptember közepére válik véglegessé.

Hamarosan elkészül a fejlesztés alatt álló mobil applikáció, mely nemcsak magán a kiállításon kalauzolja majd végig a látogatókat, hanem általa a Mecsextrém Park közelében található, Árpádtető környéki erdőben futó, közel 5 kilométeres Mókus tanösvény egy részén is elérhetővé válik további, digitális tartalom. A nyáron szép számmal érkeznek majd ide erdei vándortáborosok, várhatóan ők már használni fogják az applikációt.

Forrás: Mecsekerdő Zrt.

Fotók: Mecsekerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László