"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdei iskolával gazdagodott Dabas térsége - képgaléria!

Erdei iskolával gazdagodott Dabas térsége - képgaléria!

Dabasi erdészetünk területén Mántelken újonnan átadott létesítményünk részvénytársaságunk megalakulását megelőzően erdészház volt. A 63 m2 alapterületű romos épület teljeskörű felújítása még 2016. évben kezdődött.

Az eredeti épületnek csak a fő falai maradtak meg, a többi részét sajnos el kellett bontani. Megújult a nagy közösségi helyiség, kialakításra került mosdó, illemhely, konyha és egy pihenőszoba. Az összes nyílászáró, burkolat, elektromos, víz szennyvízhálózat felújításra, átalakításra került.

A fokozódó érdeklődés hatására az épület hasznosítására a turistaház és erdei iskola funkciót tűztük ki célul Társaságunk. Gyümölcsfák, díszcserjék ültetésével a terület talajának füvesítésével elnyerte mai formáját az épület közvetlen környezete. A leendő kis látogatók számára gyermek mászóka, hinta, füves pálya került kialakításra.

A funkciónak megfelelően a belső berendezést, a szemléltető eszközöket az iskolai foglalkozások figyelembevételével hoztuk létre. A Mántelki turistaházunk felújítására eddig összesen 20 MFt-ot költöttünk saját forrásból.  Az épület közvetlen közelében -  kialakítottunk két tanösvényt a Betyárdombi és a Rákóczi erdeje tanösvényt.

Az aktív katonai tevékenységtől mentes területrészeken sok sportesemény és ismeretterjesztő kirándulás kerül megrendezésre. Az erdészet berkein belül üzemeltetett tanösvények mellett az idei évtől a Mánteleki turistaház és erdei iskola is rendelkezésre áll majd a természetet kedvelők számára.

A létesítményt Szalay László vezérigazgató, Bitay Márton Örs államtitkár (AM) és Kőszegi Zoltán Dabas város polgármestere adta át.

Az avató rendezvényről a Híralbumok képgalériában nézhet meg fényképeket a szövegkapcsolóra kattintva.

Forrás: Budapesti EG Zrt.

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László