"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megújult a Mecsekerdő Zrt. Kikerics Erdészeti Erdei Iskolája - képgalériával!

Megújult a Mecsekerdő Zrt. Kikerics Erdészeti Erdei Iskolája - képgalériával!

A tavaszi erdei iskola szezonnyitás elején és az Erdők Nemzetközi Napjához is közeli időpontban, március 23-án adta át a Mecsekerdő Zrt. a teljeskörűen - épületében, környezetében és oktatási eszközökben is - felújított Kikerics Erdészeti Erdei Iskolát, a zselici Sasrét-pusztán. Az avató ünnepségen beszédet mondott Gulyás Andrea közigazgatási államtitkár (FM), Keszi László vezérigazgató és Fazekas Róbert alelnök (Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése). Az erdei iskolát Pappné Németh Tünde mutatta be.

A 90-es évek végén az akkori Mecseki Erdészeti Zrt. vezetése kiemelten fontosnak tartotta a környezeti nevelést és a gyakorlati természetvédelmet. Küldetésének tekintette, hogy a felnövekvő generáció ráébredjen, hogy erdeink megőrzésén életminőségünk múlik. A Társaság az országban az elsők között hozta létre 1995-ben a Mecsekben az Árpádtetői Erdészeténél a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskolát, majd 1996-ban a Zselicben a Szigetvári Erdészethez tartozó Sasréten a Kikerics Erdészeti Erdei Iskolát.

Az erdészeti erdei iskolák oktató-nevelő munkája nemcsak a felnövekvő generációt formálja, hanem az őket nevelő pedagógusokat, szülőket is. A közel 20 éves kitartó erdőpedagógusi munka eredményeként mára már az iskolai oktatást meghatározó Kerettantervbe is bekerült néhány ismeret az erdő- és vadgazdálkodásról. A Társaság erdei iskoláit évente 6-7000 óvodás és iskolás korú gyermek látogatja. Az utóbbi években az érintett régiók mellett egyre több csoport érkezik az ország különböző pontjairól.

A Mecsekerdő Zrt. erdei iskolái az országos minősítési rendszernek megfelelően a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) minősítésével, valamint az Országos Erdészeti Egyesület minősítési rendszerének megfelelő minősítéssel is rendelkeznek, mely minősítések garantálják oktatóközpontjaink (infrastruktúra és nevelési - oktatási tevékenység) szolgáltatásainak magas színvonalon történő megvalósulását.

A közjóléti tevékenység a Mecsekerdő Zrt. erdőgazdálkodó tevékenységének szerves része, állami erdőgazdálkodóként egyik fontos küldetése. A közcélú feladatok közül ki kell emelni a környezetvédelmet, a közjóléti létesítmények fenntartását és üzemeltetését, a természetismereti központ működtetését illetve a kisvasút üzemeltetését. Az erdei látogatók számára az erdei élővilág és az erdészeti tevékenységek szélesebb körű megismerését szolgálja kilenc tanösvényünk valamint a sétautak mellett található tájékoztató táblák. Különlegeségnek számít az árpádtetői, 1300 m hosszú erdei mozgássérült tanösvény, melyet kerekes székesek is könnyen igénybe vehetnek.

Fejlesztések
2015 szeptemberében kezdődött el a Kikerics Erdészeti Erdei Iskola és Ifjúsági Szálló komplex fejlesztése, mely tulajdonosi tőkeemelés keretéből valósult meg. A mintegy 50 millió Ft értékű fejlesztés keretében megújult az épület tetőszerkezete és héjazata, sor került a külső-belső nyílászárók cseréjére, valamint környezetbarát és költséghatékony szennyvíztisztító technológia kiépítésre is. Emellett a hosszú távú fenntarthatóság érdekében energiahatékonysági korszerűsítés, az épülethez kapcsoltan 20 kW teljesítményű napelem kapacitás telepítése történt. Az erdei iskola szolgáltatásait igénybevevők komfortérzetének növelése és aktív kikapcsolódási lehetőségeinek bővítése érdekében megújult az iskola belső tere és környezete, valamint kiszolgáló létesítményei. A létesítmény szolgáltatási színvonalának növelése céljából – a 21. század követelményeinek megfelelően – interaktív bemutató, oktató és játékeszközök beszerzése is megtörtént.

További képek az átadásról a Híralbumok képgalériában tekinthetőek meg!

Forrás: Mecsekerdő Zrt.

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László