"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdélyi Kopó Világtalálkozót rendeznek Ropolyban a SEFAG Zrt. részvételével

Erdélyi Kopó Világtalálkozót rendeznek Ropolyban a SEFAG Zrt. részvételével

Október 15-től 17-ig zajlanak az Erdélyi Kopó Világtalálkozó eseményei, a Ropolyi pihenőhelyen és Nagyatádon.

Az erdélyi kopó ősi magyar vadászeb, amit a speciális éghajlati, terep- és vadászati viszonyok alakítottak ki. A ritka vadászkutyát a második világháború után teljesen kihaltnak hitték. Az ősi fajta azonban sikeresen megmenekült, és ma már nemzeti kincsként tartják számon. Egész megjelenése nemességet, harmóniát tükröz. Közepes méretű, használatából adódóan teste atlétikus felépítésű, szikár, izmos, túlzásoktól mentes, mozgása kiegyensúlyozott, elegáns. A Kárpátok környezeti viszonyai a kopót szívós, bátor kutyává tették. Alaptermészete nyugodt, kiegyensúlyozott, ugyanakkor határozott, temperamentumos. Az erdélyi kopó alapvetően hajtó kutya, de utánkeresésre is használható. A hajtásokon három-öt kutyából álló füzérben használják, de egyedül is dolgozik. Munkája során rendkívül jó szaglásának köszönhetően jól tartja a hideg nyomot, friss nyomra érve jellegzetes nyifogással csahol. Hajtás közben messze hangzó, magas, csengő hanggal jelzi, merre jár a vad, vezetőjétől sokszor távol dolgozik. Az önálló munka gyors, a gazdától független döntésekre sarkallta a kopót, ezzel csiszolódott problémamegoldó képessége. Ennek köszönhetően az évszázadok alatt hihetetlen intelligenciára és önfejűségre tett szert.

Az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében zajló hétvégi eseményen mérettetnek meg a kutyák és gazdáik is. A program szervezője a Magyarországi Erdélyi Kopó Klub, együttműködő partner a SEFAG Zrt.

A rendezvény Nagyatádon kezd október 15. napján, majd a szombati napon, október 16. napján a Ropolyi pihenőhelyen folytatódnak az események, vasárnap pedig megosztva zajlik a program a két helyszínen.

Forrás: SEFAG Zrt.

Fotók: SEFAG Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László