"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az erdészek is aktívan dolgoznak az árvizi védekezésben

Az erdészek is aktívan dolgoznak az árvizi védekezésben

A várhatóan igen magas, kiemelt fokozatú árvizi vízszintet elérő dunai áradás miatt, a területileg érintett állami erdőgazdaságok is minden tőlük telhető eszközzel közreműködnek az árvizi védekezés munkálataiban, a folyó teljes magyarországi hosszában.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. a rendkívüli árvízi helyzetre tekintettel a Győri, Jánossomorjai és Ravazdi Erdészetek közfoglalkoztatottait azonnali hatállyal (június 5-től) átcsoportosította a Mecsér, Zsejkepuszta, valamint Gönyű térségében zajló védekezési munkálatokhoz. Az összesen 150-200 főnyi csapatot munkavezető erdészeikkel együtt bocsájtották a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által kijelölt védelemvezetők rendelkezésére. A közfoglalkoztatottak helyszínre- illetve hazaszállításáról, valamint esőkabátokkal való ellátásáról a KAEG Zrt. gondoskodik. Az átszervezett munkarend a veszélyhelyzet elmúltáig marad érvényben.

Ugyancsak az erdőben dolgozó közfoglalkoztatottak átirányításával is segít a Dunakanyar erdeit kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. az árvízi védekezésben. Az erdőgazdaság emellett felkészült a pilismaróti és visegrádi erdészeti utak szükség szerinti megnyitására. 

Az erdész szakemberek mellett már eddig közel 100 közfoglalkoztatottat irányított át a Pilisi Parkerdő Zrt. a Dunakanyarban zajló árvízvédelmi munkák helyszíneire. A helyi önkormányzatokkal kötött megállapodások eredményeként a közfoglalkoztatottak a gátak építésében, a homokzsákok töltésében és az utak járhatóvá tételében vesznek részt Pilismarót, Dömös, Visegrád, Dunabogdány  térségében, valamint a Szentendrei-szigeten.

Szükség esetén több erdészeti utat is megnyit a Pilisi Parkerdő Zrt. a Dunán levonuló rekordszintű árhullám miatt. A Pilismarótról a Két-Bükkfa-nyereg, Pilisszentlélek és Pilisszentkereszt irányába futó ún. Hoffmanni-út, és a Visegrádról Pap-rét, Hegytető parkoló, pilisszentlászlói út felé haladó erdészeti út használatával elkerülhető, hogy a 11-es főút várható lezárása esetén az árvíz elzárja Pilismarót, Dömös és Visegrád településeket. Az erdészeti utak megnyitásával fenntartható a települések személy- és áruforgalma. Az utak megnyitására a Duna 11-es útra történő kilépését követően, előre láthatólag csütörtökön kerül sor, és a víz főútról történő visszahúzódásáig tart. Az aktuális helyzetről tájékozódni lehet a www.parkerdo.hu és a www.kozut.hu honlapokon, valamint az érintett önkormányzatok honlapjain.

A megnyitást megelőzően a Pilismaróti és Visegrádi Erdészetek az utak mentén gallyazási, fűkaszálási és útpadka karbantartási munkákat végeztek. A megnyitás időszakában a Pilisi Parkerdő Zrt. Erdőrendészete a helyi rendőrséggel együttműködve fokozott ellenőrzést végez. A jelentősen megnövekvő gépjárműforgalomra való tekintettel a Pilisi Parkerdő Zrt. arra kéri a környékre kirándulni induló kerékpárosokat, hogy aki teheti, ebben az időszakban kerülje el a közforgalom előtt megnyitott erdészeti utakat!

A Pilisi Parkerdő Zrt. már most felhívja a figyelmet a megnyitott erdészeti utakon történő közlekedéssel kapcsolatban:

• Az erdészeti utak adottságaikból adódóan személygépkocsik, és legfeljebb 7,5 tonnás tehergépjárművek közlekedésére alkalmasak.

• Az erdészeti utakon a KRESZ szabályai érvényesek. Az út- és látási viszonyoknak megfelelően, de max. 30 km/h-s sebességgel lehet közlekedni.

• Az erdészeti utakon mind erdészeti tehergépjármű, mind kerékpáros forgalomra, valamint vadon élő állatok megjelenésére számítani kell.

• Az utakon való közlekedést úthibák nehezítik.

• Az erdészeti utakat mindenki saját felelősségére használhatja.

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében megkezdte a Gemenc Zrt. az árvízi védekezést a vadállomány, a faállomány és a Gemenci Erdei Vasút érdekében. Az erdőgazdaság szakemberei már több napja a vadmentő dombokat folyamatosan takarmánnyal töltik fel, 2013. június 5-én, szerdán leállították a kisvasút forgalmát, biztonságba helyezik a kitermelt faállományt, valamint figyelemmel kísérik a Duna vízállását, így bármikor jelentősebb erőt tudnak mozgósítani a Gemenci erdő növény- és állatvilágának megvédése érdekében.

A Gemenc Zrt. szakemberei már folyamatosan töltik fel a vadmentő dombokon, körtöltéseken és az áradástól nem veszélyeztetett erdőrészletekben található vadetetőket szálas- és szemestakarmánnyal, hogy a víz elöl menekülő szarvasok, őzek és vaddisznók számára a védett helyeken megfelelő mennyiségű eledel biztosítsa a túlélést. A következő napokban az állatok által elfogyasztott takarmányt folyamatosan pótolják. Az erdőgazdaság területén tervszerűen folyik a kitermelt faanyag mentése az ártéri területekről. Mindemellett az időhiány miatt el nem szállítható faanyagot koszorúzás és lekötés segítségével helyezik védelem alá.

A Gemenc Zrt. szakemberei folyamatos megfigyelés alatt tartják a területet és amennyiben szükséges nagyobb erőt is tudnak mozgósítani az árhullám károkozásának elhárítása céljából. 

Forrás: KAEG Zrt., Pilisi Parkerdő Zrt.,Gemenc Zrt.

Fotók: KAEG Zrt., Pilisi Parkerdő Zrt.,Gemenc Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László