"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

„Erdészek a kutatásban"

„Erdészek a kutatásban"

A Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága Agrártudományok Szakbizottságának Erdészet és Vadgazdálkodási Munkabizottsága 2017. november 14-én a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozathoz kapcsolódóan erdészeti konferenciát szervezett.

Az MTA pécsi székházában jelentős érdeklődés mellett zajló szakmai rendezvényen a munkabizottság elnöke, Keszi László köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, a konferencia tematikája az elmúlt évek hagyományával némiképp szakítva, neves hazai és külföldi szakemberek előadásai helyett ezúttal a helyi erdőgazdálkodásban tevékenykedő kollégák kutatásainak bemutatására épül.

Ennek jegyében a tudományos szimpózium „Erdészek a kutatásban” címmel került megszervezésre, szervesen illeszkedve a Magyar Tudomány Ünnepének idei „Emberközpontú tudomány” mottójához. Emellett, mivel a konferencia előadásait „tőmelletti”, terepen dolgozó erdőmérnökök prezentálták, a tanácskozás hozzájárult a munkabizottság egyik fő célkitűzéséhez, erősítve a tudományos illetve erdőgazdálkodói szakmai kutatómunka összehangolását – hangsúlyozta az elnök.

A konferenciát prof. Dr. Horn Péter, az MTA rendes tagja, az MTA PAB alelnöke nyitotta meg. Az előadások között a Gemenc Zrt., a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt., a SEFAG Zrt., a Zalaerdő Zrt. és a Mecsekerdő Zrt. szakemberei ismertették kutatási eredményeiket és tapasztalataikat a térinformatikában rejlő lehetőségek, a helyi tölgy-gazdálkodás, az egyváltozós fatérfogat-becslési rendszer kidolgozása, valamint az invazív fajok irtása utáni erdősítések kezelésének és a vaddisznó táplálkozásának erdőfelújításokra gyakorolt hatása témakörében.

A PAB Erdőgazdálkodási és Vadgazdálkodási Munkabizottsága 2013. szeptemberében alakult meg a térség tudományos alapokon nyugvó erdő- és vadgazdálkodásának előmozdítása érdekében, jelenleg 5 állami erdőgazdaság és összesen 44 fő tagja van.

Forrás: MECSEKERDŐ Zrt., MTA PAB

Fotók: MTA PAB

Hírszerkesztő: Nagy László