"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdészek, vadászok, levéltárosok

Erdészek, vadászok, levéltárosok
Az erdő és a vadgazdálkodás volt a fő témája a tegnapi levéltári napnak, ahol konferencia fogta egybe a történeti vonatkozású előadásokat dr. Faragó Sándor elnökletével.
 

2021-ben lesz az Egy a természettel című vadászati, halászati, erdészeti és lovas világkiállítás Magyarországon, amire a megye megjelentet majd egy almanachot; a levéltári elő­adások megmutatják, hogy az anyaga milyen gazdag – tudtuk meg Majthényi László megyei elnöktől, miután Ö. Kovács József, a Magyar Nemzeti Levéltár megyei főigazgató-helyettese köszöntőt mondott.

Az előadók sorában Kiss Gábor a megyeszékhely déli részén elterülő erdőkről beszélt, amit a győri püspök adományozott Szombathelynek. Tilcsik György a városi erdők 19. század eleji hasznosításáról szólva a tűzifa-kitermelésről, a sertésmakkoltatásról és a gubacsszedésről tartott előadást.

Bajzik Zsolt az 1869–70-es szújárvány pusztítását idézte, amely Vas megyében hat járást érintett. Pontosan leírták, hogyan sikerült megfékezni a járványt, és a vasiak tapasztalatai alapján később törvénybe is foglalták a tennivalókat. A fő gondolat: figyelni kell az erdőket. Amikor észlelik a szú megjelenését, a fát ki kell vágni, lekérgezni, kivinni az erdőből, a hulladékot el kell égetni.

Mayer László a fa- és fűrésztelepekről beszélt az 1867 és 1918–20 közötti időből. Feiszt György az arisztokráciához kötődő vadászatokat elevenítette fel, amelyek egzotikus alakja volt az egyiptomi Juszuf Kemál, aki az Afrika-kutató Almássy Lászlótól hallott Szudánban a vasi vadászterületekről.

Forrás: vaol.hu

Szerző: Merklin Tímea

Fotók: Szakács László

Hírszerkesztő: Nagy László