"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Nemzeti kincsünk az erdő!

Nemzeti kincsünk az erdő!

A NÉBIH Erdészeti Igazgatóság és az FM Állami Földekért Felelős Államtitkárság közös szervezésében, december 16-án, a Földművelésügyi Minisztériumban tartották meg az immár hagyományossá váló ágazati évzáró rendezvényt, melyet Gulyás Andrea az FM közigazgatási államtitkára nyitott meg, köszöntő beszédével.

Az erdészeti szakigazgatás és az állami és magán erdőgazdálkodók, valamint a szakmai szervezetek képviseletében megjelent szakembereknek dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár tartott összefoglaló évértékelő előadást, az erdészeti ágazat 2015-ös szakmai eredményeiről, az ágazati jogszabályalkotás aktuális kérdéseiről, a jövőben várható feladatokról, kihívásokról.

Az évértékelést követően dr. Bitay Márton államtitkár és dr. Oravecz Márton a NÉBIH elnöke közösen adta át a 2015-ös év Szakszerű Erdőgazdálkodásért Szakmai Díjat, melyet a NÉBIH alapított az erdő változatosságának megőrzése, az erdő feltárása és felújítása, védelmi és közjóléti szolgáltatás biztosítása, az erdőterület bővítése terén kiemelkedő szakmai teljesítmény elismeréseként, az erdészeti igazgatási munka színvonalának emeléséért. A díjat idén Nemcsák László hegyközi magán erdőtulajdonos, szakirányító vehette át.

A rendezvényen került sor az Erdészeti Igazgatási Kihelyezett Intézet alapítására, valamint az Erdőmérnöki Kar és a NÉBIH közötti együttműködési megállapodás aláírására is, dr. Oravecz Márton és prof.dr. Lakatos Ferenc dékán között.

A szakmai előadások sorát Wisnovszky Károly a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság igazgatója kezdte meg, aki a szakigazgatás szemszögéből értékelte a 2015-ös évet, mutatta be az adatok tükrében a szakigazgatás és az erdőgazdálkodás helyzetét, részletezte a szakigazgatás várható feladatait. Fontos üzenetként fogalmazta meg, hogy a hazai erdőgazdálkodás a hazai környezetgazdálkodás „legzöldebb” eleme.

Czirok István osztályvezető az erdőtervezés jelen helyzetét vázolta fel előadásában, rámutatva az államigazgatás átalakításából eredő nehézségekre, a körzeti erdőtervezés problémáira.

Nagy József osztályvezető a pályázatkezelés és a támogatási rendszer aktualitásait mutatta be, kitekintve a 2016-ban megnyíló szakmai jogcímekre, azok várható ütemezésére. A 2014-2020-as uniós támogatási ciklusban az ágazat számára összesen 343 millió euró forrás áll rendelkezésre, melyből a legnagyobb forrásarányt a mezőgazdasági területek erdősítése, a NATURA 2000 kompenzációk és az erdő környezetvédelmi intézkedések jelentenek.

Luzsi József a MEGOSZ elnöke a következő előadásban már a magán erdőgazdálkodók évértékelését tartotta meg, melyben továbbra is az alapvetően nehéz helyzet okait világította meg, megjegyezve, hogy a legfontosabb eredmény, hogy remény látszik a romló viszonyok, a negatív folyamatok megállítására. Kiemelte a szakirányítói rendszer fontosságát, reményét fejezte ki az egyszerűsödő, gazdálkodóbarát és átlátható jogi szabályozás kialakításának megvalósulására és jó iránynak nevezte a Vidékfejlesztési Programban megjelenő erdészeti jogcímek kialakítását.

A záró előadásokban dr. Borovics Attila a NAIK ERTI igazgatója az intézetben zajló sokrétű erdészeti kutatás legfontosabb problémaorientált, feladatirányított és gyakorlat támogató aspektusait vonultatta fel, a klímaváltozás témakörétől kezdve az agro-erdészeti innovációkig. Míg dr. Rédei Károly az MTA Erdészeti Albizottságának elnöke a 2015-2030 közötti Nemzeti Erdőstratégia (NES) középtávú szakpolitikai célkitűzéseit, probléma megoldási javaslatait mutatta be, részletesen.

További képek a szakmai rendezvényről és az előadásokról a Híralbumok képgalériában tekinthetőek meg, a szövegkapcsolóra kattintva.

Forrás: OEE

Szerző: Nagy László

Fotók: Nagy László - Erdészeti Lapok