"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Mezőgazdasági és erdészeti vadkár továbbképzést szervezett a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Mezőgazdasági és erdészeti vadkár továbbképzést szervezett a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. 2017. március 22.-én, Prencsok János vadkárszakértő meghívásával előadást szervezett és tartott a 2015. évi CLXXXIII. törvény a vad védelmével, a vadgazdálkodással, valamint a vadászattal összefüggő egyes törvények módosításáról, valamint a 79/2004.(V.4) FVM rendelet vadkárral kapcsolatos változások ismertetése, megértése és gyakorlati kérdéseinek megvitatásának céljából.

Megtudtuk, hogy a végrehajtási rendelet heteken belül megjelenik, az egységes protokoll még várat kicsit magára. A csaknem két és fél órás előadáson a Zrt. minden,a témakörrel valamilyen szinten kapcsolatban lévő kollegánk jelen volt és az előadás végén feltett számos kérdés, vita bizonyította a nagy érdeklődést a téma iránt.

Első részben a jogszabályok ismertetésével és azok magyarázatával kezdődött az előadás, színekkel kiemelve az adott témakör változásait és külön színnel jelölve a föld tulajdonosára és a vadgazdálkodóra vonatkozó kötelezettségeket. Számos változás történt, alapjában véve azt mondhatjuk, hogy a jogszabályok sokat szigorodtak, egyértelmű előírásokat tartalmaznak mind a föld tulajdonosa, mind a vadgazdálkodó felé.

Az előadó által rávilágított problémákból borítékolható, hogy mint minden átmenet a kezdeti időszak nem mindenki számára lesz egyértelmű és sok vitát fog szülni, de ha mindkét fél megérti a szükséges eljárási menetet, akkor rá fog jönni, hogy a változtatás célja a két fél közötti együttműködést hivatott szorosabbra fűzni, mindkét fél előnyére.

Az előadás a szakértő korábbi szakértői munkái során készített fényképek szemléltetésével, elemzésével folytatódott. A képeken találkozhattunk a végletekkel, a földtulajdonosok ravasz próbálkozásaival és persze a vad által tönkretett növénykultúrák esetével is.  Az oktatás elérte célját és minden kolléga számára hozzájárul a későbbi munka megkönnyítéséhez.

Forrás: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Szerző: Szeifer Szabolcs

Fotók: ShutterStock

Hírszerkesztő: Nagy László