"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdő- és vegetációtűz megelőzési projekt indul a kiskunsági erdőkben

Erdő- és vegetációtűz megelőzési projekt indul a kiskunsági erdőkben

Az állami erdészeti cégcsoport Magyarország zöldvagyonának kezelője. A több, mint 2 millió hektár magyar erdő stratégiai részét, mintegy felét kezelik. Az állami erdők az ország legfontosabb klímavédelmi és szénmegkötő biológiai infrastruktúráját jelentik, biztosítják a lakott települések zaj, por és árvíz elleni védelmét, a tiszta ivóvizet és megelőzik a talajeróziót. A magyar erdők emellett évente 40-50 millió erdőlátogató számára nyújtanak egészséges sportolási, kikapcsolódási és rekreációs lehetőséget.

Éppen ezért az erdők védelmének egyik fontos szegmense az erdő- és vegetációtüzek megelőzése, amelyek a klímaváltozás szélsőségei miatt egyre inkább jelen vannak hazánk egyik legszárazabb területén, a Kiskunságban. A hatékony, határokon átívelő együttműködés érekében 2024.07.01-től egy közös tűzmegelőzési projektet indít a Vajdasági Erdők Közvállalat (Public Enterprise “Vojvodinašume” Petrovaradin) vezetésével, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt., a Vajdasági Autonóm Tartomány Európai Ügyek Alapja (European Affairs Fund of AP Vojvodina), valamint a Szerb Köztársaság Belügyminisztériuma (Ministry of Interior of Republic of Serbia- Sector for Emergency Management).

A STOP FIRES (StrengThening Organizations in the Protection against FIRES) című Interreg projekt előreláthatóan 2026.06.30-ig tart. A projekt összköltségvetése: 1.393.122,52 EUR, amely EU-s támogatásból, hazai társfinanszírozásokból és önerőből valósul meg. Ennek keretein belül fejleszteni fogjuk Társaságunk tűzoltó eszközeit, tűzmegfigyelő tornyokat telepítünk, valamint tűzmegelőzési gyakorlatokon fogunk részt venni mind hazánkban, mind Szerbiában.

 

Forrás: KEFAG Zrt.

Fotók: KEFAG Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László