"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdőtörténet, erdő monitorozás, holtfa viszonyok

Erdőtörténet, erdő monitorozás, holtfa viszonyok

Natura 2000 hálózat erdeinek holtfa viszonyai, története és monitorozása” címmel előadóülést szervezett az MTA Ökológiai Kutatóközpontja az Erdészeti Információs Központban, Budapesten.

Az előadóülésen a „Fenntartható természetvédelem Magyarországi Natura 2000 területeken” című Svájci-Magyar Együttműködési Program által finanszírozott projekt erdőre vonatkozó eredményeiről számoltak be a gyakorlati szakembereknek (erdőgazdálkodóknak, természetvédelmi szakembereknek).

Dr. Molnár Zsolt a teljes projektre vonatkozó felvezetése után Dr. Bíró Mariann számolt be a természetes erdőtársulások magyarországi kiterjedésének változásairól, és annak okairól a 18. századtól napjainkig. Dr. Horváth Ferenc ismertette a Natura 2000 erdők természetvédelmi célú monitorozásának módszertanát és annak eredményeit. Dr. Ódor  Péter, Dr. Papp Viktor és Kutszegi Gergely az Északi-középhegység holtfa viszonyait és a holtfához kötődő gomba- és mohaközösségek felmérésének eredményeit ismertette. Ez alapján megállapították, hogy a régió gazdasági erdeiben a holtfa mennyisége, Európa gazdasági erdeihez viszonyítva, viszonylag magas, azonban jóval kevesebb, mint a referenciának tekinthető erdőrezervátum magterületeken. A gazdasági erdőkben jelentősebb a vékony faanyag, az álló holtfa és a tuskók aránya a rezervátumokhoz képest. A mohaközösség főleg a vastag fekvő holtfa mennyiségére bizonyult érzékenynek, míg a gombák esetében sok faj meg tudott jelenni a gazdasági erdőkben is rendelkezésre álló vékony fekvő faanyagon és a tuskókon is.

Az előadások után és az előadóülés végén kötetlen beszélgetés formájában vitatták meg az eredményeket a gyakorlati szakemberek és a kutatók.

 

Forrás: MTA ÖKBI

Szerző: Ódor Péter

Hírszerkesztő: Nagy László