"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az erdő az egyik legfontosabb természeti értékünk és erőforrásunk

Az erdő az egyik legfontosabb természeti értékünk és erőforrásunk

„Gondoskodnunk kell, hogy az ország népével megszerettessük a fát és az erdőt, társadalmi akcióval biztosítsuk hazánk lakosságában az erdő megbecsülését, az erdő kultuszát.” Bitay Márton, földügyekért felelős államtitkár Kaán Károly erdőmérnök, gazdaságpolitikus gondolataival nyitotta meg a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos szövetségének éves találkozóját.

A kormány egyik kiemelt célja, hogy az ország területének fával borítottsága elérje a 27 százalékot. Meg kell tanulnunk újra az erdőből, az erdővel együtt élni, érintetlenül hagyva annak önmagát megújító képességét- hangsúlyozta az államtitkár. Ahhoz azonban, hogy ezt megtehessük, már gyermekkorban meg kell ismerni az erdőt. Hatalmas munka vár a földtulajdonosokra, az erdőtulajdonosokra és az erdészeti szakemberekre is egyaránt. Kiváló minőségű fasorokat, erdősávokat, erdőket kell létrehozni, hogy a tulajdonosok a fából, az erdőből tovább tudjanak fejlődni, hívta fel a figyelmet Bitay Márton.

Az erdősültség növelése mellett azonos fontosságú célként kell kezelni az erdők és az erdőgazdálkodás minőségi megújítását is, különös tekintettel a klímaváltozás hatásaira való felkészülés és annak mérséklése miatt. Az erdők szerkezet-átalakítása által növelhető az élőhelyek biodiverzitása, így azok alkalmazkodó képessége. Az erdők károsodásának megelőzésére egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni, illetve ezzel párhuzamosan a károsodott erdők helyreállítását is ütemezetten folytatni kell, lehetőség szerint ellenállóbb, jobb minőségű erdők létrehozásával. Az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó multi-funkcionalitás előtérbe kerülése, az erdők környezeti és közjóléti értékének növelése és az erdészeti ágazat technológiai színvonalának javítása kiemelt cél. Az ágazat jelentős munkaerőigénnyel bír, így a vidéki munkalehetőség szempontjából is kiemelkedően fontos szerepe van, hangsúlyozta az államtitkár köszöntő beszédében.

Az Agrárminisztérium elismeri és támogatja a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének munkáját és így a tárca szervezeti felépítésében, a Földügyekért Felelős Államtitkárság keretei között ismét megtalálható a Magán Erdőgazdálkodási Osztály.

Jelenleg a 2 millió hektár magyar erdőnknek több mint 40 százaléka magánkézben van. Ezt a közel 900 ezer hektár erdőt 550 ezer erdőtulajdonos birtokolja. A rendszerváltás óta hazánkban a magán erdőtulajdonosok 200 ezernél is több hektár erdőt telepítettek. Ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy az egy főre jutó erdőterület mértéke tekintetében Magyarország az Európai Unió élvonalába kerüljön.

Forrás: AM

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László