"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Pro Silva Hungariae díjak adományozása a Földművelésügyi Minisztériumban

Pro Silva Hungariae díjak adományozása a Földművelésügyi Minisztériumban

Az ENSZ 61. plenáris ülésének döntése óta, 2013-tól a tavaszi napforduló napján, március 21-én ünnepeljük az Erdők Nemzetközi Napját, mely idén az Erdő és a Víz kapcsolatának fontosságára hívja fel a figyelmet.

A világnap alkalmából a Földművelésügyi Minisztériumban Fazekas Sándor miniszter és Bitay Márton államtitkár adta át a 2016. évi Pro Silva Hungariae erdész szakmai kitüntetéseket.

Fazekas Sándor ünnepi beszédének kezdetén kiemelte, hogy az idei világnapot, az Országos Erdészeti Egyesület fennállásának 150 éves jubileuma teszi különlegessé. Az ágazatban ilyen jeles évfordulóra egyedül a magyar erdésztársadalom lehet büszke egész Európában.

Időszerűvé vált a 2009-es erdőtörvény újbóli áttekintése, újrafogalmazása, mivel zajlik az ágazat teljes megújítása. Az erdőgazdálkodásról szóló új törvény társadalmi vitája idén februárban indult a Fegyver, Horgászat, Vadászat Nemzetközi Kiállítás keretében rendezett szakmai konferencián. Az új jogszabály kidolgozása során érdemes szem előtt tartani a nagy elődök, köztük Bedő Albert példáját, akinek meghatározó szerepe volt az 1879-ben elfogadott új, korszerű, európai színvonalú, polgári erdőtörvény megalkotásában.

A magyar családoknak nemcsak az Erdők Világnapján, hanem az év minden napján fontos az erdő. Az állami és a magán erdőgazdaságok soha nem látott mértékben valósítottak meg közjóléti fejlesztéseket, turisztikai beruházásokat. Az erdészeti társaságok természetvédelmi, közjóléti és turisztikai fejlesztéseinek köszönhetően folyamatosan nő az erdők látogatottsága, az elmúlt esztendőkben. A turisztikai attrakciók kínálatában az erdei kirándulások kiemelkedően sok embert vonzanak. Az erdeinkben eltöltött látogatói napok száma összességében évente mintegy 40 millió. Ez egy tíz milliós országban mindenképpen jelentős szám.

Az erdők kulcsfontosságú tényezői a Föld friss vízzel történő ellátásának, amely az élet egyik alapeleme. A klímaváltozás jelentősen befolyásolja a vízforrások elérhetőségét. Az utánunk jövő nemzedékeknek akkor tudunk jobb életfeltételeket és élhetőbb környezetet biztosítani, ha az erdészekhez hasonlóan szakszerűen, természetközeli módon gazdálkodunk az erdőkkel - emelte ki ünnepi köszöntőjének végén a miniszter.

Dr. Fazekas Sándor miniszter az Erdők Világnapja alkalmából PRO SILVA HUNGARIAE DÍJAT adományozott:

Dr. Csóka Györgynek, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete osztályvezetőjének, tudományos tanácsadónak, az erdőgazdálkodásban, a magyar erdők egészségi állapotának vizsgálatában kifejtett tudományos kutatói, oktatói munkájáért, illetve ezek népszerűsítésében betöltött szerepvállalásért.

Csonka Tibornak, a Gemenc Zrt. vezérigazgatójának, az erdők közcélú, közjóléti hasznosításának magas szintre emelésért, az árvízi védekezésekben és az újjáépítésben végzett szakmai munkájáért.

Dr. Folcz Tóbiásnak, a Roth Gyula Erdészeti és Faipari Szakközépiskola igazgató-helyettesének, az erdészeti szakoktatás területén három évtizeden keresztül végzett kimagasló pedagógia és vezetői munkájáért.

Lomniczi Gergelynek, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivőjének, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkárának, az erdészeti kommunikáció, és a környezeti nevelés területén, az erdészeti ágazat képviseletében betöltött, közvéleményt formáló szerepvállalásért.

Nagy Imrének, a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet tudományos munkatársának, a gyakorlatorientált erdészeti kutatások és az erdészeti szakigazgatás területén végzett munkájáért, több évtizedes kimagasló szakmai tevékenységének elismerésért.

Dr. Somogyvári Vilmosnak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara erdő- és vadgazdálkodási szakértőjének, az erdőgazdálkodással összefüggő jogalkotással, valamint az UMVP vidékfejlesztési erdészeti jogcímeinek megnyitásában végzett szakmai munkájáért, a MEGOSZ-ban és Országos Erdészeti Egyesületben nyújtott szerepvállalásáért.

A miniszter az újonnan alapított PRO SILVA HUNGARIAE EMLÉKPLAKETTET adományozta két szervezetnek:

A DALERD Dél-alföldi Erdészeti Zrt.-nek,  Csongrád és Békés megye területén az állami tulajdonú erdőterületeken végzett kiemelkedő színvonalú gazdálkodásáért. Az elismerést Spiegel Endre vezérigazgató vette át.

A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.-nek, az elmúlt évtizedekben megvalósított, a fenntartható gazdálkodásnak megfelelő erdőgazdálkodási tevékenységéért. Az elismerést dr. Jámbor László vezérigazgató vette át.

A miniszter PRO SILVA HUNGARIAE EMLÉKPLAKETTET adományozott:

Barkóczi Istvánnak, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatójának, a természet-közeli erdőgazdálkodás, a síkvidéki erdőfelújítás során végzett munkájáért, valamint a szakmai szervezetekben végzett tevékenységéért.

Keszi Lászlónak, a MECSEKERDŐ Zrt. vezérigazgatójának, az erdőművelés iránti elkötelezett munkája, az erdeifenyő és a tölgyesek felújítása terén elért eredményei, továbbá a szakmai szervezetekben végzett tevékenysége elismeréseként.

A Miniszter az Erdők Világnapja alkalmából Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott:

Biró Ferencnek, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. gazdasági igazgatójának, az erdőgazdálkodás érdekében végzett több évtizedes kiemelkedő munkája elismeréseként.

Dalvári Vince Gábornak, a Földművelésügyi Minisztérium Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztály főosztályvezető-helyettesének, az állam 100 %-os tulajdonában álló, erdészeti gazdasági társaságokkal kapcsolatban végzett kiemelkedő színvonalú munkájáért.

Dr. Fodor Mártának, az ÉSZAKERDŐ Zrt. osztályvezetőjének, két és fél évtizeden át az állami erdőgazdálkodás területén végzett jogi tevékenysége elismeréseként.

Gordán Gábornak, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Kaposvári Erdészete igazgatójának, a fenntartható erdőgazdálkodás érdekében hosszú időn át végzett munkája elismeréseként.

Jagicza Attilának, a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. szakfelügyelőjének, az erdészeti szakigazgatás és gazdálkodás terén végzett munkája,  a nyilvántartási rendszerek fejlesztése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

Lénártné Orliczki Juditnak, az ÉSZAKERDŐ Zrt. kontrolling osztályvezetőjének, az erdőgazdálkodás érdekében közgazdasági és kontrolling területen végzett munkája elismeréseként.

Molnár Gábornak, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. birtokpolitikai munkatársának,  a területkialakítás, a tulajdonviszonyok rendezése és a nyilvántartás rendezése területén végzett munkája elismeréseként.

Olmosi Mariannának, a Földművelésügyi Minisztérium Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztálya erdészeti referensének, az erdészeti társaságok tulajdonosi joggyakorlásának biztosítását szolgáló kiemelkedő munkája elismeréseként.

Szentpéteri Sándornak, a Pilisi Parkerdő Zrt. pályázati és erdőtervezési főelőadójának, az erdőtörvény módosításának előkészítése során végzett munkája elismeréseként.

Támba Miklósnak, a „Napkori Erdőgazdák” Zrt. elnökének, a magyar magánerdő gazdálkodás fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő munkája, valamint a kapcsolódó jogszabályok kidolgozása során kifejtett tevékenysége elismeréseként.

Dr. Tornyos-László Petrának, a Földművelésügyi Minisztérium Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztály jogi referensének, az erdészeti társaságok tulajdonosi joggyakorlásának biztosítását szolgáló kiemelkedő munkája elismeréseként.

Urbán Pálnak, az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgató-helyettesének, az erdő- és vadgazdálkodás területén végzett munkája, a vadállomány megőrzését szolgáló tevékenysége elismeréseként.

Az Országos Erdészeti Egyesület ezúton fejezi ki elismerését a kitüntetettek részére!

Kapcsolódó híranyagunk:Bedő Albert szoboravatás az FM árkádjai alatt

További képek a Híralbumok képgalériánkban tekinthetőek meg!

Forrás: OEE, FM

Fotók: Nagy László - Erdészeti Lapok, Pelsőczy Csaba/FM

Hírszerkesztő: Nagy László