"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdőtelepítésre ösztönzi a magyar gazdákat a kormány

Erdőtelepítésre ösztönzi a magyar gazdákat a kormány

Fafajtól függően 80-130%-kal emelte meg a kormány az erdőtelepítések támogatását a Vidékfejlesztési Program 2019-es módosítása során.

Közös érdekünk, hogy a gazdák a mezőgazdaságilag gyenge termőképességű területeken minél több erdőt hozzanak létre. Ezért a támogatások átalakításával, a jogszabályok módosításával olyan feltételeket teremtünk, hogy az erdőgazdálkodás versenyképes legyen a mezőgazdálkodással, hogy a gyengébb minőségű területeken a tulajdonosok érdekeltek legyenek az erdőtelepítésekben – mondta Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár a Vidékfejlesztési Program módosításáról szóló sajtótájékoztatón.

De nemcsak az a célunk, hogy minél több, hanem az is, hogy minőségi erdőket hozzunk létre. Az erdőtelepítés felelősségteljes döntés, hiszen több évtizedre előre kell gondolkodnia a termelőknek. Olyan faállományokat kell telepítenünk, amelyek a változó környezeti feltételek között is egészségesen és gazdaságosan fenntarthatóak – tette hozzá az államtitkár.

Zambó Péter szólt a csemetetermelés támogatásának fontosságáról is. Az Agrárminisztérium a nyár folyamán a vonatkozó rendelet módosításával egyszerűsítette a termelők adminisztrációs terheit, a jövőre vonatkozóan pedig a kertészeti támogatási források megnyitását tervezi az erdészeti csemetetermelési szektor számára.

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotók: Pelsőczy Csaba

Hírszerkesztő: Nagy László