"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdőterületeinek rehabilitációja érdekében nyújt be VP pályázatokat a Nyírerdő Zrt.

Erdőterületeinek rehabilitációja érdekében nyújt be VP pályázatokat a Nyírerdő Zrt.

Az erdőgazdálkodási potenciál helyreállítása, valamint az erdők természetességi állapotának javítása a célja annak a két pályázatnak, amelyet a Nyírerdő Zrt. nyújt be a Vidékfejlesztési programban (VP).

Az egyik pályázat célja az éghajlatváltozás hatásainak mérséklése és kezelésének előmozdítása, az erdők megfelelő ökológiai teljesítőképességének fenntartása, fejlesztése, valamint a természeti katasztrófaesemények által károsított erdőgazdálkodási potenciál helyreállítása. A Nyírerdő Zrt. működési területére az elmúlt években elsősorban az aszály-, a fagy- és a szélkár volt a jellemző.

A károsodott területeken az erdőpotenciál helyreállítása nagy költséget jelent a társaság számára, ezért tervezi igénybe venni az európai uniós forrást.

A helyreállítás többnyire a teljes területen történő pótlással valósítható meg. Az érintett terület nagysága Hajdú-Bihar megyében mintegy 60 hektár – tájékoztatott megkeresésünkre Vereb István, a társaság kommunikációs munkatársa.

A másik tervezett pályázatról elmondta: célja az erdők természetességi állapotának javítása, az idegenhonos cserje- és fafajok visszaszorítása. A teljes erdőszerkezet-átalakítással a jelenleginél magasabb természetességi állapotú állományok létrehozását kívánja előmozdítani a társaság. – Az intenzíven terjedő, idegenhonos fa- és cserjefajok eltávolítását támogatják ebben a konstrukcióban. Ennek nyomán az őshonos fafajú erdőállományok egészségi állapota, létfeltételei javulnak, továbbá a biológiai sokféleségük is fennmarad. Az érintett terület nagysága Hajdú-Biharban körülbelül 30 hektár – tette hozzá.

Forrás: haon.hu

Fotók: NYÍRERDŐ Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László