"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az erdőökológiai kutatások jelentik a gazdálkodás alapját

Az erdőökológiai kutatások jelentik a gazdálkodás alapját

Kilencedik alkalommal rendezett tudományos szemináriumot a NAIK Erdészeti Tudományos Intézete. Az online is követhető június 6-i konferencia témája a növények, a talaj és a vízforgalom kapcsolatainak feltárása volt a klímaváltozás tükrében.

„Az erdőökológiai kutatások eredményei jelentik az erdőgazdálkodás tudományos alapját” - mondta dr. Csépányi Péter, az Agrárminisztérium erdőgazdálkodási főosztályvezetője a tudományos tanácskozás nyitó gondolataként. „Az erdőgazdálkodás sikerességét meghatározza a talaj, a víz és az abból táplálkozó növényzet közötti kapcsolat, ezért ennek a területnek a kutatása kiemelten fontos a klímaváltozás hatásainak pontos megismerésére. Különösen hasznos az egyes kutatóintézetek közötti együttműködés és tapasztalatcsere, aminek az eredményeképpen a gyakorlati életben alkalmazható kutatási eredmények jelenhetnek meg.”

A NAIK Erdészeti Tudományos Intézet sárvári központjában rendezett webszemináriumon az erdészeti szakemberek mellett részt vettek a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ és a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézetei, mint például a NAIK Öntözési és Vízgazdálkodási Kutatóintézet, az MTA Talajtani Kutatóintézet és a Mezőgazdasági Intézet, valamint a Soproni Egyetem kutatói. Az előadások többek között foglalkoztak a talaj víztartóképességének jelentőségével az erdőállományokban, konkrét vízpótlási és növénytermesztési modellek bemutatásával, de a körforgásos gazdálkodás keretei közé illesztett szennyvíz-felhasználás kockázataival és lehetőségeivel is.


Forrás: AM Sajtóiroda

Fotók: NAIK ERTI

Hírszerkesztő: Nagy László