"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Informális tanácskozást tartottak az EU erdőgazdálkodásért felelős vezetői

Informális tanácskozást tartottak az EU erdőgazdálkodásért felelős vezetői

A faanyag származási igazolási rendszeréről tárgyaltak az Európai Unió tagállamainak erdőgazdálkodásért felelős vezetői. A soros szlovák elnökség által összehívott, az EU erdészeti vezetőinek informális ülésén Magyarországot Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkár képviselte Pozsonyban.

Az EU Elnökségi tisztségét betöltő tagállam saját elhatározásból, de nem kötelezően, elnökségi ideje alatt egy alkalommal informális megbeszélésre hívja az unió tagállamainak erdőgazdálkodásért felelős beosztottjait. Az ülés lehetőséget ad az uniós ágazatpolitikai témák kötetlenebb körülmények közötti megvitatására. Az ülés témáit a szlovák elnökség egy nyilatkozatba foglalta össze, amellyel kapcsolatban Ugron Ákos Gábor kiemelte: Magyarország érdeke benne maradni az európai erdészetpolitikai sodrásvonalában.

A helyettes államtitkár üdvözölte a nyilatkozat írásos formában történő megjelenítését, és hozzátette: a nyilatkozat kiadása ilyen üléseken nem megszokott, ezért ellene több tagállam is felszólalhat, figyelemfelkeltő szerepe azonban megkérdőjelezhetetlen.

A pozsonyi nyilatkozat olyan kérdésekre tér ki, mint az Európai Erdészeti Intézet (EFI) új stratégiája és szerepe az erdészetpolitikában. A dokumentum felhívja a figyelmet az EU klíma és energia csomaggal kapcsolatos tagállami egységes ellenvéleményekre és megerősíti a nemzeti koordináció szükségességét azokon a területeken, ahol az erdő fontos szerepet játszik más ágazatok politikaformálásában (biomassza fenntarthatóság, LULUCF, ETS, stb.).

A faanyag származási igazolási rendszere a fenntartható erdőgazdálkodás mentén az illegális fakitermelések visszaszorítása érdekében az EU határain túlmutató globális vállalási rendszer. A rendszer eredményeként eddig veszélyeztetett trópusi országokban, mint Indonézia és Vietnám is elindult a faanyag származásának igazolása, és ezáltal az illegális fakitermelés visszaszorítása.

Forrás: FM Sajtóiroda

Hírszerkesztő: Nagy László