"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Több milliárd euró értékű erdei mellékterméket gyűjtenek össze Európa erdeiben

Több milliárd euró értékű erdei mellékterméket gyűjtenek össze Európa erdeiben

Erdei gombákat, bogyókat, csonthéjasokat és gyógynövényeket az európaiak egynegyede gyűjti az erdőben, aminek piaci értéke évente megközelíti a 23,3 milliárd eurót. A legszorgalmasabban a lettek. Az Európai Erdészeti Intézet (EFI) szakértői vizsgálatot végeztek az európai erdőkben történő gyűjtési szokásokról és az elfogyasztott erdei termékek mennyiségéről. A felmérésben több, mint 17 000  ember vett részt.

A kutatások kimutatták, hogy minden negyedik, pontosan 26 százalék európai háztartás gyűjt bizonyos erdei termékeket, például gombát, bogyót, csonthéjasokat, vagy gyógynövényeket és ezek értéke évente körülbelül 23,3 milliárd euró.

Az aljnövényzetben történő keresgélés legkevésbé a hollandokat (a háztartások 5%a) és a briteket (8%) érdekli. A legtöbben Lettországban (68%), a Cseh Köztársaságban (58%) és Szlovéniában (54%) hódolnak ennek a szenvedélynek. Az erdő aljnövényzetét sokkal gyakrabban kutatják a Kelet-európai országokban, ahol ez további jövedelmet jelent a háztartások számára. Nyugat-Európában a gyűjtés inkább a rekreációhoz kapcsolódik.  

Az Intézet megjegyzi, hogy Európában az erdei termékek, például gombák, bogyók, gyógynövények, diófélék, gyümölcsök együttese az európai kulturális örökség fontos része, és szorosan kapcsolódik az erdők rekreációs funkciójához.

Az erdőből származó begyűjtések mennyiségét általában jelentéktelennek tekintették, gazdasági értékét  pedig alacsonynak gondolták.  Az Intézet szerint ennek oka elsősorban az ezzel kapcsolatos adatok hiánya volt, valamint az a tény, hogy az erdei begyűjtéseket a gazdaság különböző ágazatai használják például az élelmiszeripar, a gyógyszeripar, a lakberendezés, és senki sem emelte ki azok fontosságát. Ezen túlmenően a legtöbb gombát, bogyót vagy gyógynövényt háztartási szinten gyűjtik, fogyasztják és értékesítik.

Az Intézet kutatásából azt a következtetést vonták le, hogy az erdőből nyert termékek nem tekinthetők marginálisnak, mivel becsült értékük csak 30 százalékkal alacsonyabb, mint az erdőből kitermelt fa értéke. Így az erdei gyűjtésekkel számolni kell, amikor meghatározzák a különféle mezőgazdasági ágazatokra vonatkozó stratégiákat és döntéseket hoznak például a  vidékfejlesztés és az idegenforgalom területén.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szerző: Sárközi Judit

Fotók: Vértesi Erdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László