"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Az év ökoturisztikai élményei

Az év ökoturisztikai élményei
Első alkalommal adták át „Az év ökoturisztikai élménye” kitüntető címet, melynek díjátadó ünnepségére október 4-én került sor a budapesti Larus Rendezvényközpontban.

Az Agrárminisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség által meghirdetett közös pályázaton négy kategóriában hirdettek nyertest a kiírók. A pályázat célja az volt, hogy az ökoturisztikai létesítmények és működtetőik, illetve az ökoturisztikai programok szervezői számára lehetőséget adjon kínálatuk élményalapú megmérettetésére, így a pályázat elsődlegesen a turisták által a természetben átélhető élményre fókuszált. A cím elnyerésére többek között erdőgazdaságok, natúrparkok, nemzeti park igazgatóságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások pályázhattak, több kategóriában.

A felhívásra 21 szervezet 33 pályázatot nyújtott be. A beérkezett pályamunkákat az Agrárminisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség delegáltjaiból álló szakmai munkacsoport bírálta el. Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a pályázó létesítmények és programok mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek, valamint a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 horizontális célrendszerének, és a Nemzeti Tájstratégia szellemiségének. A második fordulóba jutott pályázatok élményközpontúságát a helyszínbejárás során értékelték.

Az ÉV ÖKOTURISZTIKAI ÉLMÉNYE 2018 pályázat nyertesei:

  • Az év „együtt-élő” ökoturisztikai élménye – „Élmény a helyiekkel”:

Írottkő Natúrparkért Egyesület és Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság: Miénk itt a rét! rendezvénye

  • Az év családbarát ökoturisztikai élménye – „Élmény a családnak”:

Budakeszi Vadaspark Nonprofit Kft.: Budakeszi Vadaspark

  • Az év hozzáférhető ökoturisztikai élménye – „Élmény korlátok nélkül”:

Szombathelyi Erdészeti Zrt. Jeli rododendronvirágzás

  • Az év digitális ökoturisztikai élménye – „Digitális öko-élmény”:

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság: Tettyei Mésztufa-barlang

A címet elnyert létesítményeket az Agrárminisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik. A kategóriák győztesei korlátlan ideig használhatják „AZ ÉV ÖKOTURISZTIKAI ÉLMÉNYE 2018” címet.

Forrás: Turizmus Online

Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária/AM Sajtóiroda

Hírszerkesztő: Nagy László