2018. 10. 19. Ma Nándor, János, Pál névnapja van. Pontos idő: 19:23
Ágazati, szakmai hírek

Évadnyitás a Jeli Arborétumban - fejlesztések és közelgő jubileum | 2018-05-08

Az ország legnagyobb hortenzia ültetvénye pompázik egész nyáron át

Óriási hortenziaültetvénnyel gazdagodott idén a Jeli Arborétum - a közel félszáz fajtát bemutató kertrész nyár közepén virágzik majd. A rhododendronok csúcsvirágzási időszaka azonban most kezdődött. Az évadnyitó ünnepségen az arborétum aktuális fejlesztéseiről is szó esett.

A Jeli Arborétum évadnyitóját - a hagyományokhoz hűen - az alapító, gróf Ambrózy-Migazzy István sírkertjénél tartották. Itt a térség és az intézmény vezetői méltatták a “varázskert” fejlődését, majd elhelyezték a tisztelet koszorúit az alapító síremlékénél. Ezután sétára indultak az arborétumban.

“Nagyon jó példa a természet megszerettetésére a Jeli Arborétum, amelyet folyamatosan fejlesztenek, nemcsak területileg, hanem minőségileg, kiszolgálásában, de hát azért leginkább annak örülünk, hogy a szezont minden eszközzel megpróbálják kinyújtani. - mondta V. Németh Zsolt államtitkár (FM) a rendezvényen.

Nyáron a hortenzia virágzásakor várják vissza a látogatókat: mintegy ötmillió forintból hozták létre az ország egyik legnagyobb hortenzia-ültetvényét. Több mint 1300 tövet telepítettek, ez 48 féle fajtát jelent.

“Ezek a növények tűzvörös, rózsaszín, és mélykék színekben fognak pompázni, ötvenesével ültettük a különböző fajtákat, és a mögöttem látható közel kétezer négyzetméteres területet csak ez a csoport uralja, fölötte pedig a félárnyékot biztosító vöröstölgyek, seleymfenyők és erdei fenyők láthatók.”- mondta Ruborits Tamás közjóléti műszaki vezető (Szombathelyi Erdészeti Zrt.).

Ezek a kis hortenziatövek néhány éven belül nagyobbak lesznek, mint a rhododendronbokrok - de már idén júliusra gyönyörű virágzást ígérnek a szakemberek. A napsütéses, meleg idő kedvezett a rhododendronok virágzásának - a csúcsidőszak most keződik.

Évadnyitás a Jeli Arborétumban - fejlesztések és közelgő jubileum
Forrás: Szombathelyi TV
Fotók: videó:Szombathelyi TV
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
A Bükkel ismerkedtek a hazai erdésznők

A Bükkel ismerkedtek a hazai erdésznők | 2018-10-17

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. rendezte az idei országos találkozót


Elhunyt dr. Szász Tibor

Elhunyt dr. Szász Tibor | 2018-10-12

Gyászhír


Elhunyt Merkel Gábor

Elhunyt Merkel Gábor | 2018-10-12

Gyászhír


Trófeamustra az EGERERDŐ Zrt.-nél

Trófeamustra az EGERERDŐ Zrt.-nél | 2018-10-17

Vadászati főszezon értékelés a Mátrában


Fejér megyei győzelem Soponyán

Fejér megyei győzelem Soponyán | 2018-10-17

Vizsla főversenyt rendezett a VADEX Zrt.


Gyűjtött makkból gyarapszik a somogyi rengeteg

Gyűjtött makkból gyarapszik a somogyi rengeteg | 2018-10-16

Októberrel elkezdődött a makkgyűjtés az erdőkben
Imperial22 futárszolgálat