"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Évadnyitás a Jeli Arborétumban - fejlesztések és közelgő jubileum

Évadnyitás a Jeli Arborétumban - fejlesztések és közelgő jubileum

Óriási hortenziaültetvénnyel gazdagodott idén a Jeli Arborétum - a közel félszáz fajtát bemutató kertrész nyár közepén virágzik majd. A rhododendronok csúcsvirágzási időszaka azonban most kezdődött. Az évadnyitó ünnepségen az arborétum aktuális fejlesztéseiről is szó esett.

A Jeli Arborétum évadnyitóját - a hagyományokhoz hűen - az alapító, gróf Ambrózy-Migazzy István sírkertjénél tartották. Itt a térség és az intézmény vezetői méltatták a “varázskert” fejlődését, majd elhelyezték a tisztelet koszorúit az alapító síremlékénél. Ezután sétára indultak az arborétumban.

“Nagyon jó példa a természet megszerettetésére a Jeli Arborétum, amelyet folyamatosan fejlesztenek, nemcsak területileg, hanem minőségileg, kiszolgálásában, de hát azért leginkább annak örülünk, hogy a szezont minden eszközzel megpróbálják kinyújtani. - mondta V. Németh Zsolt államtitkár (FM) a rendezvényen.

Nyáron a hortenzia virágzásakor várják vissza a látogatókat: mintegy ötmillió forintból hozták létre az ország egyik legnagyobb hortenzia-ültetvényét. Több mint 1300 tövet telepítettek, ez 48 féle fajtát jelent.

“Ezek a növények tűzvörös, rózsaszín, és mélykék színekben fognak pompázni, ötvenesével ültettük a különböző fajtákat, és a mögöttem látható közel kétezer négyzetméteres területet csak ez a csoport uralja, fölötte pedig a félárnyékot biztosító vöröstölgyek, seleymfenyők és erdei fenyők láthatók.”- mondta Ruborits Tamás közjóléti műszaki vezető (Szombathelyi Erdészeti Zrt.).

Ezek a kis hortenziatövek néhány éven belül nagyobbak lesznek, mint a rhododendronbokrok - de már idén júliusra gyönyörű virágzást ígérnek a szakemberek. A napsütéses, meleg idő kedvezett a rhododendronok virágzásának - a csúcsidőszak most keződik.

Forrás: Szombathelyi TV

Fotók: videó:Szombathelyi TV

Hírszerkesztő: Nagy László