"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Faanyag nyomonkövetéssel az illegális fakitermelés ellen

Faanyag nyomonkövetéssel az illegális fakitermelés ellen

Az illegális fakitermelés jelenti a legnagyobb problémát a faanyag kereskedelmi lánc szereplőinek – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) február végén elvégzett kérdőíves felméréséből. Az ellenőrzések mellett a Hivatal a tudatos vásárlói magatartás elterjedését segítő széleskörű tájékoztató programot indít.

Az illegális fakitermelők elleni sikeres fellépés érdekében a faanyag kereskedelmi lánc szereplői és a NÉBIH közti szoros együttműködésére van szükség. E közös munka első állomásaként a NÉBIH február végén kérdőíves felmérést végzett az erdőgazdálkodók és a faipari szereplők körében. A kérdőívek kitöltése névtelenül és önkéntes alapon történt. A válaszok 54%-a magánerdő-gazdálkodóktól érkezett, míg a kitöltők 30%-a állami erdőgazdálkodók, 16%-a pedig faipari vállalkozások voltak.

A felmérés többek között arra kereste a választ, hogy a faanyag kereskedelmi lánc szereplői mennyire ismerik a hazai szabályozás részleteit, nyilvántartási, adatszolgáltatási kötelezettségeiket, valamint milyen problémákat tapasztalnak munkájuk során. A válaszokból kiderült, hogy a magán és az állami erdőterületen gazdálkodók 90%-ának jelentős piaci versenyhátrányt jelent a falopás és az illegálisan forgalmazott fa. A jelenség a faipari vállalkozások 70%-ának is gondot okoz. A kitöltők döntő többsége szerint az illegálisan kitermelt faanyag leginkább tűzifaként kerül forgalomba.

Az illegális fakitermelés világszintű probléma, és bár Európában jóval kisebb mértékű, mint a világ más tájain, így is komolyan veszélyezteti az erdők egészségi állapotát, a biológiai sokféleséget. Emellett jelentős gazdasági hátrányt okoz a jogkövető kereskedelmi szereplők és a vásárlók számára. Az Európai Unió külön cselekvési tervet dolgozott ki, hogy az illegális fakitermelésből származó faanyagok, valamint az ezekből készült termékek ne kerülhessenek piaci forgalomba, emellett rendeletben szabályozta a faanyagok és fatermékek nyomonkövethetőségének biztosítását.

A felmérés eredményei alapján a NÉBIH jövőbeni ellenőrzéseinél a tűzifa-kereskedelem kerül a középpontba. Az akciókat más hatóságokkal, de elsősorban az állami adóhatósággal együttműködve végzik majd a szakemberek. Széleskörű tájékoztató program is indul, amivel a hatóság a tudatos vásárlói magatartás elterjedését és a jogkövető szereplők munkáját szeretné segíteni. A programban az aktuális tudnivalókról és az ellenőrzések tapasztalatairól is szó lesz.

A faanyag-terméklánc felügyeletéért is felelős NÉBIH célja egy olyan nyilvántartási és ellenőrzési rendszer működtetése, amely a jogkövető szereplők és a vásárlók érdekeit szolgálja. A hatóság minden lehetséges eszközzel korlátozza a jogszerűtlen fakitermelést és a kereskedelmi tevékenységet folytatók mozgásterét.

Forrás: FM Sajtóiroda, NÉBIH

Fotók: NÉBIH

Hírszerkesztő: Nagy László