"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Fakitermelés szakmai háttere a kecskeméti Nyíri-erdőben - válaszol a KEFAG Zrt.

Fakitermelés szakmai háttere a kecskeméti Nyíri-erdőben - válaszol a KEFAG Zrt.

A Nyíri-erdőben, egész pontosan a Szent Hubertus Parkerdőben – nem messze a Vackor Vár Erdei Iskolától – rengeteg kivágott fát láttunk. Megkerestük a Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.-t, hogy megkérdezzük a fakitermelés okát és a területtel kapcsolatos terveiket.

A KEFAG Zrt. válaszában közölte: a fakitermeléssel érintett erdőrészlet Natura 2000-es terület, így az engedélyezett fakitermelést a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság is helyszínelte, a hagyásfák kijelölésénél jelen volt az illetékes munkatársuk.

Mint hozzátették, az erdőrészlet teljes területe 7,89 hektár, ebből a véghasználattal érintett részterület 1,91 hektár. Az erdőrészlet fafajösszetétele: akác 48 százalék (64 éves), szürke nyár 21 százalék (64 éves) és kocsányos tölgy 31 százalék (104 éves).

„A fakitermeléssel érintett területen a kocsányos tölgy teljes egészében megkímélésre került, a szürke nyár idős állományából pedig hagyásfák maradtak a területen. A szürke nyár és az akác már elérte a biológiai vágásérettségi korát. Az itt lévő állomány reményeink szerint még természetes úton, sarjról meg tud újulni. Ha tovább vártunk volna, akkor nagy valószínűséggel a természetes felújulás már nem történne meg, mivel az egyes egyedek elöregednek, sarjadzó képességük a kor előrehaladtával drasztikusan csökken” – hangsúlyozta a KEFAG.

Az erdőfelújulás fő fafaja a szürke nyár lesz, a mesterséges felújítás (azaz a tuskókiemelés, mélyforgatás és gépi ültetés) mellőzésével a területen jelen lévő őshonos fafajok és lágyszárú növények megőrzése biztosítva lesz.

„Az érvényben lévő jogszabályi előírások szerint az itt levágott állományt már közel húsz évvel ezelőtt le lehetett volna termelni, de közjóléti és természetvédelmi megfontolás alapján a fakitermelést csak most, az erdő természetes felújulásának még meglévő esélye utolsó időszakaszában végeztük el” – írta válaszában az erdészeti cég.

Forrás: kecsup.hu

Szerző: Hraskó István

Fotók: Hraskó István

Hírszerkesztő: Nagy László