"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Számítógépes fakopáncs

Számítógépes fakopáncs

Múlt év végén egy szupermodern akusztikus favizsgáló műszert szerzett be a zalaegerszegi polgármesteri hivatal műszaki osztálya. A cél, hogy segítségével minél több öreg fát meg tudjanak menteni. Persze nem a szerkezet gyógyítja meg a matuzsálemeket, „csak" az állapotukról ad pontos képet. Ez ügyben vizsgálódott a minap az Erdődy-Hüvös kastély „ánglisában" Székely Róbert, a hivatal földművelésügyi és erdőgazdálkodási szakreferense.

A Mindszenty Múzeum és Zarándokközpont kialakítása során zarándokszállássá kívánják alakítani a kastélyt, s ez érinti az „ánglis" és a park fáit is - indokolta buzgólkodása okát az erdész technikus. Biztonsági szempontból felmérjük az állapotukat. Nem kivágni akarjuk őket, ellenkezőleg. Meggyógyítani, ha lehet - tette hozzá Székely Róbert.

Egy landorhegyi platán már e műszernek köszönheti az életét. Néhány hete a gázszivárgás elhárítása során felmerült a likvidálása, mert „útban voltak" a gyökerei és amúgy is betegnek látszott. Szerencsére nem lehet csak úgy ráfogni a fejszét egy fára, arra az engedélyt éppen Székely Róbert adhatja meg. A műszer azonban kimutatta: a fa törzsében csak 10 százalékos a korhadás, ami még nem vészes. Így az E.ON szakemberi a platán háborgatása nélkül oldották meg a problémát.

Zalaegerszeg szerencsére sok öreg fával, védett fasorral büszkélkedhet, s szeretnénk, ha ez így is maradna. A város fáinak értékét nem a hasznosítható faanyag határozza meg, mint például az erdőkben, hanem környezetjavító és esztétikai hatásuk, de ugyanilyen sokat nyom a latban a lakosság hozzájuk fűződő pozitív érzelme is. Természetesen legfőbb szempont a biztonság, de csak a végső esetben, a menthetetlen fákat vágjuk ki. A többit kezeljük, megerősítjük. Az egészségesnek tűnő fákat is érdemes vizsgálni, a kismértékű károsodás esetén még könnyen megállítható a korhadás.

Mi tagadás, az „ánglis" útszéli öreg vadgesztenyefája ránézésre is elég göthösnek tűnik. Székely Róbert fadoktori minőségben rászereli a Fakopp legújabb 3D-s változatának csápjait.

- Még nem sok ilyen 1,2 millió forintos műszer van önkormányzati szakemberek kezében, talán 8-10, olyan helyeken, mint a például a budapesti főkertészet. Dr. Divós Ferenc, a soproni erdészeti egyetem tanára fejlesztette ki, lényegesen többet tud és pontosabb információkkal szolgál, mint elődei . A műszert számítógép vezérli, a programban az összes fa referencia értéke megtalálható - magyarázta munkálkodás közben Székely Róbert.

Miután tudatta a géppel, hogy vadgesztenyefát vizsgálunk, meghatározott magasságban mérőszalaggal megállapította a törzs kerületét, s ezt is betáplálta a műszerbe, mire a komputer kiszámította, hogy a 8 darab érzékelőt milyen távolságokban kell gumikalapáccsal beleverni a kérgen át a fa élő részébe. A vékonyka tüske minimális sérülést okoz. Az érzékelőkre sorban, párosával erősítő került, s ezek összekötve a tablethez csatlakoztak. A szerelés befejeztével minden érzékelőt háromszor meg kell kopogtatni. A technológia ugyanis az érzékelők közötti hang terjedési sebességének mérésén alapszik. A hanghullámok a fát felépítő cellulózban terjednek, ha ebben változás van, korhadás vagy üreg, a hang terjedési ideje megváltozik, amit érzékel a gép. Mire az erdész „körbeharkálykodta" a fát, megjelent a tableten színesben a kép, hogy ennek a vadgesztenyefának bizony 40-50 százaléka korhadt. Legalábbis az alsó fertályán, ahol szemmel láthatóan egy külső, mély sérülés odúsodik. Ugyanez a művelet 180 centi magasságban már kedvezőbb képet mutat. A szakember szerint odúkezeléssel és a korona megerősítésével menthető a fa.

Forrás: zaol.hu

Szerző: Fincza Zsuzsa

Fotók: zaol.hu

Hírszerkesztő: Nagy László