"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A FAO támogatja az erdészeti és földhasználati adatok nyomon követését

A FAO támogatja az erdészeti és földhasználati adatok nyomon követését

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) új, 7,1 millió dolláros projektje az erdőségekről szóló adatok hozzáférhetőségét, átláthatóságát és elérhetőségét javítva járul hozzá a párizsi klímaegyezmény céljainak megvalósításához.

A hatékorny nyomon követés és adatgyűjtés az erdőségekről és a földhasználat-változásokról elengedhetetlen fontosságú a Fenntartható Fejlődési Célok eléréséhez és a klímabarát intézkedésekhez. A projektet a Globális Környezeti Alap (GEF) 1,9 millió dollárral támogatja egy speciális kezdeményezése révén, mely a párizsi klímaegyezmény végrehajtását hivatott elősegíteni.

„Számos fejlődő ország nem tud megbízható erdészeti adatokkal szolgálni a klímaváltozással szembeni küzdelem kapcsán. A FAO projektje ezért átláthatóbb erdészeti adatokhoz biztosít hátteret, segítve az országokat a párizsi klímaegyezménnyel összefüggésben jobb adatok gyűjtésében, elemzésében és terjesztésében,” – mondta a FAO erdészetért felelős főigazgató helyettese, Hiroto Mitsugi.

A projektben 26 ázsiai, afrikai és latin-amerikai ország közvetlenül és közvetetten mintegy 185 ország és terület, köztük Magyarország, vesz részt. Mi várható? Frissítik a FAO globális erdészeti erőforrások 2020-as felmérésének beszámoló felületét a világ erdőségeinek állapotáról és trendjeiről szóló adatok az átláthatóbb jelentési folyamatért és a könnyebb hozzáférésért.

Erdészeti szakértőknek szóló online kurzus az erdészeti szektor átláthatóságáról, melyet később egyetemek, a privát szektor és a kormányközi szervezetek számára is előrhetővé teszik. Jó gyakorlatok és esettanulmányok azonosítása a transzparens erdészeti szektorról.

Forrás: FAO

Fotók: FAO

Hírszerkesztő: Nagy László