"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Magyarország történetének legnagyobb fásítási programja zajlik

Magyarország történetének legnagyobb fásítási programja zajlik

Fel kell készíteni a lakosságot a globális felmelegedés hatásaira, el kell nekik mondani őszintén, hogy ezt az életmódot, életformát változatlanul fenntartani nem lehet büntetlenül – nyilatkozta a Pesti Srácok portálnak adott interjújában Nagy István, aki hozzátette: “a civil szféra egyik legfontosabb szerepét abban látom, hogy segítsenek mindezt megértetni az emberekkel”.

Az agrárminiszter véleménye szerint téves út, ha egy civil szervezet úgy próbál meg politikát csinálni, ha üti az aktuális kormányt, hogy hozza meg a népszerűtlen intézkedést, majd a kormány ebbe belebukik, mert az emberek nincsenek felkészítve arra, hogy “ha sikerrel akarunk fellépni az éghajlatváltozás ellen, akkor mindenkinek áldozatot kell hoznia”. Nagy István arról is beszélt, hogy véleménye szerint egy fa kivágása mindig nagyobb sajtófelületet kap a médiában, mint amikor ezer hektár erdőt ültetünk, ugyanakkor bízik abban, hogy hamarosan a saját szemükkel – és nemcsak a médián keresztül  – fogják a magyar emberek megtapasztalni, hogy Magyarország történetének legnagyobb fásítási programja zajlik.

A méhpusztulással kapcsolatos minisztériumi lépésekről, a nagyszabású, immáron a nagyvárosokra is kiterjesztett fatelepítési programról, a globális felmelegedés hatásairól, a civil szervezetek szerepéről és a személyes felelősség kérdéséről beszélgettünk Nagy István agrárminiszterrel, aki többször is hangsúlyozta: fontos azt is megérteni, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem közös munka; el kell az embereknek mondani őszintén, hogy ezt az életmódot, életformát változatlanul fenntartani nem lehet büntetlenül.

Nagy sajtóvisszhangot váltott ki a Bükki Nemzeti Parkban egy néhány hektáros elöregedett erdő kivágása. A nemrégiben bejelentett nagyszabású fásítási programot viszont valamiért nem követte ekkora sajtóérdeklődés.

Egy fa kivágása mindig nagyobb sajtófelületet kap a médiában, mint amikor ezer hektár erdőt ültetünk. A pozitív információk sajnos nehezebben válnak hírré. Célunk, hogy változtassunk azon, hogy észrevétlen maradjon, ha teljes erőbedobással látunk neki az erdőtelepítésnek, és erre plusz forrásokat is biztosítunk.

Ezalatt ráadásul nemcsak erdősítést kell érteni, hanem barnamezős, például elhagyott ipari területek újrahasznosítását, amely csak az ősszel induló programunkban több tízezer hektárt fog érinteni. További húszezer hektárnyi katonai gyakorlóterület kerül az Agrárminisztérium gondozásába, ahol szintén erdősítést végzünk. Bízom benne, hogy hamarosan, a saját szemükkel – és nemcsak a médián keresztül fogják a magyar emberek megtapasztalni, hogy Magyarország történetének legnagyobb fásítási programja zajlik.

Tény, hogy a lakosság nagyon érzékeny a tarvágásokra; az erdészetek számára egy fontos kihívás, hogy fenntartható erdőgazdálkodást műveljenek. A fát azért ültetik, hogy egyszer majd kivágják, de úgy kell gazdálkodni, hogy tájsebek ne alakuljanak ki. Erre megvan a technológia, amelyet egyes erdészetek alkalmaznak is.

Azt le kell szögezni, hogy egy fa kivágása nem bűn. A bűn az lenne, ha nem gondoskodnánk arról, hogy a megfelelő erdőborítottság generációkon átívelő módon biztosítva legyen, vagy tovább bővüljön. A nagyvárosok lakossága folyamatosan gyarapszik, miközben a felmelegedés mindennapi hatásai pont a sűrűn lakott településeken a legszembetűnőbbek, ezért egyre nagyobb a városi erdőgazdálkodás, az erdősítési program kiterjesztésének jelentősége.

A Vidékfejlesztési Program keretében tehát ezért is tesszük lehetővé, hogy az önkormányzatok pályázhassanak erdősítésre, fásításra. A nagyvárosokban a megfelelő szabad területek korlátozott volta miatt az útfásítások, a védő erdősávok létesítésének lehetőségeit is vizsgálni kell. A barnamezős területeken megvalósuló fásítás szintén az éghajlatváltozás hatásait hivatott enyhíteni.

A városok fásítási programját akadályozhatja, hogy megjelennek az ellenérdekelt felek is, például azok, akik a parkolóhelyeket már nem szívesen engednék át a fák számára, bármennyire is hangoztatják, hogy zölden gondolkodnak…

Az, hogy a városban milyen fát és hová ültessünk, az a szakembereink dolga. A lakosság feladata inkább az, hogy az elültetett fákra maguk is odafigyeljenek, vigyázzanak rá. Véleményem szerint nem azért kell harcolni, hogy egy balesetveszélyes, öreg fát a végtelenségig megőrizzünk, hanem hogy száz másikat ültessünk, és a helyette ültetett új fákra odafigyeljünk.

A teljes interjú a szövegkapcsolóra kattintva olvasható.

Forrás: Pesti Srácok

Szerző: Susánszky Mátyás

Fotók: Nyitókép:Pelsőczy Csaba/AM, Hírkép:Horváth Péter Gyula

Hírszerkesztő: Nagy László