"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Faültetéssel környezetünk kellemesebb, szebb, élhetőbb lesz

Faültetéssel környezetünk kellemesebb, szebb, élhetőbb lesz

Az elmúlt évtizedekben tapasztalható klíma és csapadékviszony-változásra reagálnunk kell annak érdekében, hogy a következő generációra is élhető környezetet hagyjunk – fogalmazott Farkas Sándor Szegváron, a Településfásítási program első Csongád-Csanád megyei állomásán.

Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese elmondta, hogy az Országfásítási program részeként idén ősszel meghirdetett Településfásítási program célja közvetlen lakókörnyezetünk szebbé, élhetőbbé kellemesebbé tétele. A minisztérium nyár elején, mintegy 500 millió forintos keretösszeggel a tízezres lélekszámnál kisebb településeknek hirdette meg a programot. Ennek eredményeként idén ősszel és tavasszal közel ötszáz település közterülete, óvoda- és iskolaudvara, oktatási és önkormányzati intézménye gazdagodhat újabb fákkal.

Farkas Sándor emlékeztetett: Magyarország és a Kárpát-medence területe is ligetes, fás, árteres vidék volt régen, de az ősfás területek az elmúlt évszázadokban fokozatosan visszaszorultak, eltűntek. Az erdők széndioxid-megkötő képességének fenntartása és növelése fontos cél, ezért az agrártárca 2030-2040-re szeretné elérni az ország 26-27 százalékos erdőborítottságát.

Szegvár után Csanyteleken, majd Kisteleken ültetett fát a miniszterhelyettes a polgármesterekkel. Szegvár 30 fát nyert a pályázaton, amelyeket három játszótéren ültetnek majd el – mondta Szabó Tibor György, a község polgármestere. Az ezüst és amerikai hárs és a pusztaszil megfelelő árnyat adnak pár év múlva a játszó gyerekeknek. Csanytelek 12 fára pályázott, amelyekből néhányat a sporttelep területén, a többit más közterületen ültetnek el. Kisteleken az elnyert fák a polgármesteri hivatal és a gimnázium udvarát díszítik majd.

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotók: AM Sajtóiroda

Hírszerkesztő: Nagy László