"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Megnyílt a 20. FeHoVa Nemzetközi Kiállítás

Megnyílt a 20. FeHoVa Nemzetközi Kiállítás

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke nyitotta meg csütörtökön Budapesten a 20. FeHoVa (Fegyver, Horgászat, Vadászat) kiállítást. A megnyitón részt vett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, valamint Mikola Volodimirovics Priszjazsnyuk ukrán mezőgazdasági miniszter, és a diplomáciai testület több tagja.

Semjén Zsolt megnyitójában hangsúlyozta: sikerült visszaállítani a magyar vadászati kultúra becsületét, a magyar vadászat ismét kezd méltó lenni a nagy elődök példájához. Semjén Zsolt emlékeztetett: a manipulált trófeák ügyében - amelyet a múlt évi FeHoVán hozott szóba - jelentős előrelépés történt Pintér Sándor belügyminiszter hathatós támogatásával, ugyanis 2012-ben ismeretei szerint nem, vagy csak jelentéktelen számban fordultak elő a korábbi évekhez hasonló esetek. Jelezte: ez ügyben a nyomozás is a vége felé közeledik.

Az elnök eredményként értékelte az új fegyvertörvény életbe lépését, amely szerinte a bürokrácia csökkentésével rendszerváltást eredményezett a fegyvertartás terén. Szintén jelentős változásnak mondta, hogy a büntető törvénykönyvbe önálló jogi tényállásként, azaz bűncselekményként került be az orvvadászat, amely így már nem szabálysértés, hanem börtönbüntetés is kiszabható érte. Semjén Zsolt úgy vélte, a vadászok egészségügyi alkalmassági vizsgálatát is ésszerűsíteni kell, mivel szerinte elég lenne egyetlen egészségügyi alkalmassági vizsgálat ahhoz, hogy valaki a vadászat, vagy a repülés, illetve az autóvezetés terén is alkalmasnak bizonyuljon.

A miniszterelnök-helyettes a készülő vadászati törvényről azt mondta, hogy nem az a fontos mikor születik meg, hanem az, hogy időtálló és professzionális jogszabály legyen. Semjén Zsolt jelezte: sajtószolgálat felállítását kezdeményezi annak érdekében, hogy a vadászat szempontjait a széles közvélemény jobban megismerje, és meg is értse, mad elmondta, hogy a FeHoVán az Országos Magyar Vadászati Védegylet, valamint a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz), továbbá a védegylet és a vadgazdálkodók képviselői megállapodást kötnek az együttműködésről, amelyeket a megnyitón írtak alá. Utalt arra is, hogy még ebben a parlamenti ciklusban Hatvanban elkészül az Országos Vadászmúzeum, amely az egész Kárpát-medence faunáját mutatja majd be.

A magyar solymászat elfoglalta méltó helyét az emberiség kulturális kincsei között, felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének reprezentatív listájára - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter beszédében. A magyar agrártárca vezetője felhívta a figyelmet arra, a Vidékfejlesztési Minisztérium az elmúlt három év során számos jogszabályt alkotott, amely kedvezően érintette az ágazat szereplőit és a vadgazdálkodást. Példaként említette a rendészeti feladatokat ellátó személyek vizsgakötelezettségét, amely a vad- és halgazdálkodás területén dolgozókat érinti.

Jelezte: a nagyvadak túlzott térhódítását elsősorban az apróvadak élőhelyein korlátozni kell. Ennek érdekében a vidékfejlesztési tárca megkönnyítette a helyi vadhús értékesítését, amelynek eredményeként kétmilliárd forint többletbevételre tettek szert az eladók.A vadászati árbevétel a 2011. március 1-jétől 2012. február 28-ig tartó vadászati évben 17,2 milliárd forint volt. A 2010/2011-es vadászati évben még 16,0 milliárd forint volt az árbevételével. A vadászatnak 2010/2011-ben 400 millió forint volt a pozitív egyenlege, 2011/2012-ben pedig 1,5 milliárd forint.

Magyarországon az utóbbi években mintegy 55-56 ezer állampolgár váltott vadászjegyet. A külföldi bérvadászok száma is enyhén növekszik, évi 25 ezer fő körül van. A 2011/2012-es vadászati évben 286 ezer nagyvad került terítékre, főként vaddisznó, őz és gímszarvas. Magyarországon és Európában a nagyvad becsült létszáma és az évente terítékre kerülő nagyvad száma is folyamatosan növekszik. A hasznos apróvad - mezei nyúl és fácán - terítéke, ugyanebben az időszakban mintegy 600 ezer volt. Az apróvad számára kedvezőtlenül alakulnak az élőhelyi feltételek, és ez a csökkenő terítékben is megmutatkozik.

A vadhús értékesítéséből származó árbevétel a 2010/2011-es vadászati évben 3,1 milliárd, 2011/2012-ben pedig 4,5 milliárd forintot tett ki. Erőteljes növekedés tapasztalható a vadhúsból keletkező árbevételből, ami egyértelműen a vadhús-értékesítés könnyítését lehetővé tevő miniszteri rendelet kiadásának eredménye. A vadhús-értékesítés liberalizációjával, a helyi értékesítés megengedésével felélénkült a helyi vadhúsfogyasztás. Ma már a helyi vadásztársaságoktól, a friss terítékről is meg lehet vásárolni a vadat magánfogyasztásra.

Csonka-Takács Eszter, az UNESCO Nemzeti Bizottság Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottságának elnöke a megnyitón adta át a UNESCO oklevelét a Magyar Solymászati Egyesület elnökének, amely igazolja, hogy a magyar solymászat felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség reprezentatív listájára.

A jubileumi FeHoVa kiállításon az állami erdészeti részvénytársaságok is képviselik magukat a hagyományossá váló körstanddal az "A" kiállítói csarnokban. Az Expo vasárnap estig tart nyitva a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. Képgaléria a megnyitóról a szövegkapcsolóra kattintva érhető el.

Zambó Péter az OEE elnöke Semjén Zsolt és Fazekas Sándor társaságában

Forrás: MTI,VM,hirado.hu,kormany.hu, youtube.com,

Fotók: MTI,Erdőn-Mezőn, Szentpéteri Sándor,

Hírszerkesztő: Nagy László