"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Milyen lakosságot szolgáló beruházást terveznek az idén Fejérben az állami erdőgazdaságok?

Milyen lakosságot szolgáló beruházást terveznek az idén Fejérben az állami erdőgazdaságok?
Az utóbbi években felértékelődött az erdők közjóléti szerepe, amit kilátók, pihenők, séta­utak és egyebek építése jelez. De milyen közjóléti, azaz a lakosságot szolgáló beruházást terveznek az idén Fejérben az állami erdőgazdaságok? Ennek jártunk utána.

2019-ben több mint 48 millió forintot költ a VADEX Mezőföldi Zrt. azon újabb fejlesztésekre, amelyeket a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark látogatói élvezhetnek majd – tudtuk meg Fajkuszné Bodrogi Zsuzsannától, az erdőgazdaság közjóléti és turisztikai ágazatának igazgatójától. A fejlesztések egy részét már tavaly megkezdtük, de számos dolgot idén fejezünk be.

A korábbi dámkertet bővítettük, így jelenleg több mint 7 hektáros területen figyelhetik meg a látogatók testközelből az állatokat. A bemutatott fajok listája és száma is folyamatosan gyarapodik, a különböző szarvasok (gím-, dám-, szikaszarvas), vaddisznók, őzek, muflonok és vadpulykák mellett helyet kapott a vadasparkban egy emupár is, valamint elkészült egy újabb madárröpde, ahol gerlékkel, pávával és különleges fácánokkal ismerkedhetnek meg a látogatók. A röpde melletti kis tavat megnagyobbítottuk és egy vízimadár-megfigyelőpontot alakítottunk ki. A gímkert és az újonnan bővített dámkert közötti területen pedig egy olyan épületet és udvart tervezünk létesíteni, amely – a takarmány tárolása mellett – vadgazdálkodási ismeretek elsajátítására és kézműves foglalkozások megtartására is alkalmas lesz – mondta el a VADEX közjóléti igazgatója.

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese, Szedlák Tibor arról számolt be, hogy az elmúlt években teljes hosszában újjáépült és kerékpárút­szakasszal bővült az országos kék túra útvonala, amely Fehérvárcsurgó térségében lép az erdőgazdaság területére. Jelenleg összesen 14 kilátót üzemeltetnek, és viselik a karbantartás nem elhanyagolható költségeit. A társaság két bakancsos turistaházat is üzemeltet, az egyik, a Károly-lak Isztimér határában található, a másik Veszprém megyében, Herendtől nem messze üzemel. A VERGA Zrt. 2019. évre tervezett, 200 millió forint értékű legjelentősebb közjóléti beruházása – pályázati támogatással – Veszprém megyében valósul meg.

2020 decembere a határideje annak a fejlesztésnek, melyet – több forrásból – a Vértesi Erdő Zrt. valósít meg a Gánt melletti Kőhányáspusztán. Mint azt Sárainé Illés Edina közjóléti és turisztikai osztályvezető érdeklődésünkre elmondta: a mintegy 700 milliós beruházás részeként ökoturisztikai központ épül. Az épületben 39 férőhelyes turistaszálló, sváb jellegű ételeket kínáló étterem és borospince is helyet kap. Védett kerékpártárolók és a lovasoknak lókikötők épülnek. A teljesség igénye nélkül bemutatott beruházáshoz tartozóan emlékparkot alakítanak ki a Zámolyon levő kerekszenttamási romok körül, s szabadtéri interaktív kiállítóhellyel bővül a csákberényi vadászati és erdészeti múzeum.

Rákérdeztünk az erdőgazdaságoknál a közjóléti létesítmények látogatottságára is. – Valamennyi nagyon népszerű – kaptuk a választ a VADEX-től, amelynek a közelmúltban, a Velencei-tó északi partján átadott Bence-hegyi kilátóját tavaly 50 ezren keresték fel. – Sajnos, rongálások is előfordulnak, az említett Bence-hegyi kilátótól például nagy értékű reflektorokat loptak el – mondta el Fajkuszné Bodrogi Zsuzsanna, aki szerint a másik nagy problémát az illegális szemétlerakás jelenti. A háztartási hulladék, az építési törmelék eltakarítására fordított milliókat szívesebben költenék a lakosságot szolgáló további fejlesztésekre – jegyezte meg az igazgató.

Az új beruházások mellett nagyon fontos a már elkészült létesítmények folyamatos és tervszerű karbantartása, ami éves szinten közel 100 millió forintos kiadást jelent – húzta alá kérdéseinkre adott válaszában a VERGA vezérigazgató-helyettese. A rongálások náluk is rendszeresek, elsősorban a településekhez közeli helyszíneken fordul elő kisebb-nagyobb, ám rendkívül bosszantó károkozás. A főleg az utak és a közjóléti létesítmények mellett lerakott szemét elszállítása a veszprémi erdőgazdaságnak is tetemes költséget jelent. Az erdőgazdaság rendszeresen szervez szemétgyűjtési akciókat, de az igazi megoldás az lenne, ha sem a kirándulók, sem a közelbe lakók nem szórnák el, helyeznék ki a kisebb-nagyobb mennyiségű szemetet, hulladékot. Erre számos módon – kihelyezett táblákkal, fórumokon, honlapokon történő tájékoztatással – igyekeznek felhívni az erdőjáró közönség figyelmét. Szedlák Tibortól megtudtuk azt is, hogy a látogatók mindinkább növekvő számának pontosabb megbecsülése céljából két helyen is áthaladást érzékelő berendezést terveznek felállítani.

Forrás: feol.hu

Szerző: B.Kiss László

Fotók: feol.hu

Hírszerkesztő: Nagy László