"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepelte a Bakonyerdő Zrt.

Fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepelte a Bakonyerdő Zrt.

A Bakonyerdő Zrt. fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepelték október 21-én, a Veszprém megyei Huszárokelőpusztán. A jubileum alkalmából visszatekintettek a múltra, emléktáblát avattak, fákat ültettek, valamint könyvet is kiadtak.

Varga László vezérigazgató köszöntőjében kifejtette: az 1960-as évek végén az erdészeti ágazaton belül a fakitermelés, -feldolgozás és -értékesítés egy keretbe foglalása új felállást képviselő nagyvállalatok létrejöttét eredményezte. A keszthelyi és a magas-ba­konyi állami erdőgazdaságok, valamint a Budapesti Fűrész-, Lemez- és Hordóipari Vállalat vinyei fűrészüzemének összevonásával jött létre a Balaton-felvidéki Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság (Befag) 1970-ben, keszthelyi székhellyel. A vállalat több mint 69 ezer hektár területen, 10,3 millió köbméter élőfa-készlettel kezdte meg az új típusú gazdálkodást.

Az állami vállalat 1993-ban részvénytársasággá alakult, majd 2001-ben Pápára tette át székhelyét, s a cégnév Bakonyi Erdészeti és Faipari Rt.-re változott. A jelenlegi nevet 2003-tól viseli. 2005-ben a társasági forma zártkörűen működő részvénytársaságra módosult, napjainkban teljesen állami tulajdonú.

Több mint 63 ezer hektár földterületen közel 15 millió köbméter élőfa-készlettel gazdálkodunk. A gazdaság alapítása óta mintegy ötmillió köbméterrel nőtt az erdőben található fa mennyisége. Immár hét erdészetünk és 60 gazdálkodási egységünk működik. Két fafeldolgozó üzemmel is rendelkezünk: a Befag parkettagyár Zalahalápon és a franciavágási fűrészárugyár Ugodon – számolt be Varga László. Hozzáfűzte, magas színvonalon jelentős lépéseket tettek a természetközeli erdőgazdálkodás terén, miközben felépítettek egy közjóléti turisztikai hálózatot, amely hazánk egyik leglátogatottabb rekreációs célpontja.

Tájékozattása szerint 2020-as árbevételük több mint 9 milliárd forint lesz, 150 millió forint nyereséggel, tavaly is hasonlóan teljesítettek.

Varga László szólt arról is, hogy ma már egyre költséghatékonyabb erdő-felújítási módszereket keresnek, a szakmai munka lépéseit azonban egyre inkább a klímaváltozás hatása határozza meg.

Kovács Zoltán or­szág­gyű­lési képviselő köszönetét fejezte ki az erdészeknek, a dolgozóknak, hogy rendben tartják erdeinket. A Balaton partjától a Kisalföldig változatos tájegységek tartogatnak szépséget az erdőt látogatók számára. Ez a természeti környezet ékköve az országnak, ami komoly felelősséggel jár. Biztosítani kell az erdők védelmi funkcióit, folyamatosan fejleszteni kell a közjóléti rendeltetés lehetőségeit – hangsúlyozta Kovács Zoltán.

A Bakonyerdő Zrt. a legnagyobb kapacitású faiparral rendelkező hazai erdőgazdaság, amelynek alapítása óta az ökológiai egyensúly szem előtt tartása és emellett a környezettudatos szemlélet átadása és népszerűsítése a célja - hangsúlyozta Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár úgy fogalmazott, a Bakony Nógrád és Zala után hazánk legerdősültebb tájai közé tartozik, igazi gyöngyszem, természeti értékekben gazdag térség történelmi múltunkat őrző emlékhelyekkel.

Kiemelte, hogy az erdőgazdaság a jó gazda gondosságával bánik a terület csodáival. A településfásítási program kapcsán megjegyezte: mintegy 470 településnek biztosítottak sorfákat, hogy belterületi ültetésekkel hívják fel a figyelmet az erdők gyarapításának fontosságára.

Az ünnepségen Németh Sándor nyugalmazott vezérigazgató-helyettes emlékpla­ket­tet kapott a Bakonyerdő történetének feldolgozásáért végzett munkájáért.Ezt követően egy jubileumi emléktáblát lepleztek le, majd Czebei Sándor és Matyasovszky Albert egykori vezérigazgatóval, valamint Takács Szabolcs kormánymegbízottal emlékfákat ültettek el. A közös ebéddel zárult rendezvényen közreműködött a Bakony Vadászkürt Egylet.

 

Forrás: AM Sajtóiroda, Bakonyerdő Zrt., veol.hu/Laskovics Márió

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok, Hazai Vadász

Hírszerkesztő: Nagy László