"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Intenzív esőzések, orkánerejű szelek és jégesők pusztították Vas megye fenyőerdeit

Intenzív esőzések, orkánerejű szelek és jégesők pusztították Vas megye fenyőerdeit

Az elmúlt négy évben jelentős viharok és jégesők sújtották Vas megye erdeit. A szokatlanul erős szél hatalmas területen törte össze az erdőket, a jégeső is rengeteg értékes fenyőerdőt pusztított el. Az idei nyugalmasabb év volt, de az erdészetnek most is lesz értékmentő termelése a jég verte fenyvesekben.

Az elmúlt évtizedekben átalakult az időjárásunk. Az aszályos évek, szélviharok, jég­esők egy­aránt sok erdőt elpusz­títottak.

– Az aszály elsősorban azokat a fafajokat sújtja, melyek nálunk nem őshonosak, de a korábbi csapadékos, párás éghajlati körülmények között eredményesen lehetett velük gazdálkodni – állítja Bakó Csa­ba, a Szombathelyi Erdésze­ti Zrt. vezérigazgató-­helyettese. – A luc nem bírja az aszályt, a hőséget. Nem tud elég gyantát termelni, legyengül, így védtelen a farontó ro­varokkal, mindenekelőtt a betűző szúval szemben.

Az elmúlt húsz évben az erdőgazdaság lucosainak több mint a fele kipusztult, elszáradt. De ez nem magyar jelenség. Ausztriában, Németor­szágban, Olaszországban, Cseh­országban is hatalmas te­rületen pusztulnak a lucosok. Csak Csehországban 15 millió köbméter lucfenyőt kell kitermelni. A luc állományal­kotóként nem őshonos nálunk, de voltak a termesztésére alkalmas termőhelyek. A ’90-es évek közepén, majd 2005 körül sok lucos száradt ki. A maradék most tűnik el.

A szélsőséges időjárás gyakran felülírja az erdészeti ter­veket. Az elmúlt években so­ha nem látott viharok adták fel a leckét – állítja Bakó Csaba. – Az Ivett ciklon nyomán keletkezett vihar 2014-ben 30 ezer köbméternyi erdőt döntött romba. 2016-ban, egy augusztusi jégeső 130 hektár fenyőerdő pusztulását okozta Szentpéterfa határában. A 2017 augusztusi szélvihar után 50 ezer köbméter összetörött erdőt kellett kitermelniük. Nagyobb a viharkár, ha egy intenzív esőzés következtében felázik a talaj, ilyenkor könnyebben borulnak ki a sekély gyökérzetű fák. A 2019-es év nyugalmasabbnak ígérkezett, de aztán júliusban egy jégeső a kemenesi térségben 80 hektár fenyőerdőt tett tönkre. A jég elpusztítja a fiatal hajtásokat, rügyeket, majd másodlagos károsítóként a különböző gombabetegségek végeznek a fenyvesekkel. A lombos fák könnyebben kiheverik az ilyen típusú károsítást.

– A vihar által összetört erdőből komolyabb választék nem hozható ki. Abból a faanyagból is rostfa, papírfa lesz, amiből rönk is lehetett volna – állítja Bakó Csaba. – Ráadásul a romba döntött erdő balesetveszélyes, sokkal nehezebb a termelés, mint ott, ahol terv szerint indul a munka. Fiatal erdő pusztulása esetén pedig mindazt a növedéket elveszítjük, ami akkor keletkezett volna, ha a vágásérett koráig folyamatosan tudott volna növekedni. A jég által elpusztított erdőknél az a veszély, hogy jönnek a másodlagos károsítók, ezért itt az értékmentés a fő feladat.

Forrás: vaol.hu

Szerző: Gyöngyössy Péter

Fotók: vaol.hu

Hírszerkesztő: Nagy László