"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Fiatalemberek komoly tervekkel

Fiatalemberek komoly tervekkel

A Kiss Ferenc Erdészeti Technikumban minőségi munka folyik, a diákok évről évre az országos szakmai versenyek legjobbjai között szerepelnek. A tehetséges tanulók maradnak az „ötödévre”, technikusi papírokkal jobbak az esélyeik akár az egyetemi továbbtanulás, akár egy cégnél való elhelyezkedés szempontjából.

Országosan népszerű az erdészeti iskola, Vaiszab Ambrus Bugac mellől, Laczkó Dávid Kecske­métről, Juhász Marcell Akasztóról, Szabó Soma pedig Budapestről érkezett a szegedi intézménybe. Hétfőn megírták a szakmai elméleti vizsgát, a gyakorlat még hátravan nekik.

Szakmai versenyek

– Június hetedikén lesz a gyakorlati vizsgánk, akkor érhetnek véget a technikusi tanulmányaink – mondta Szabó Soma. Hozzátette, ha minden a tervek szerint alakul, akkor kapják meg a bizonyítványt. – Néhányan jelentkeztünk az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyre, ez januárban volt, előtte komoly szakmai felkészítést kaptunk. Már az is nagy szó, ha valaki bejut a döntőbe. A verseny rangját mutatja, hogy a döntősök automatikusan egy ötös írásbeli technikusi vizsgával gazdagodnak. Az OSZTV kicsit könnyebb volt számomra, a mai írásbelin viszont több tantárgy is szerepelt, ráadásul rákérdeztek sok apró részletre is, szóval: nem volt egyszerű megírni. Mindezek ellenére nem izgultam – fogalmazott Vaiszab Ambrus.

Laczkó Dávid szerint is érződött a különbség az érettségi és a technikusi között. A technikusi írásbeli nehezebb volt: jobban belekérdeztek a szakmai dolgokba. Összességében korrekt dolgozat volt, a kérdésekre jól fel lehetett készülni, igaz, hogy a tesztfeladatokban volt néhány meglepetés, ez a része kicsit váratlanul ért. Egy technikusi vizsgán tényleg tudni kell mélységében az anyagot, ezt most saját bőrünkön is megtapasztalhattuk – hangsúlyozta Juhász Marcell. Szabó Soma szerint, aki ko­molyan vette a felkészülést a vizsgára, annak ezek a feladatok nem okozhattak nehézséget.

Komoly terveik vannak

Többféle szakmai ágazat közül választhatnak az erdészeti is­kola diákjai. A négy fiatalember abban egyetértett, hogy célszerű a végzettségek közül, amit csak lehet, megszerezni, a munkaerőpiacon ugyanis előnyt jelent, ha valaki több dologhoz ért. Soma a Soproni Egyetemre, majd Kanadába ké­szül, és Marcellnak is nagyra törő tervei vannak.

– A fő cél az egyetem, az államtudományira készülök, később olyan köztisztviselőként dolgozhatnék, aki a mezőgazdasághoz és az erdészethez is ért. Szeretném mindazt a szellemiséget és tudást megőrizni, amit itt az iskolában kaptam – fogalmazott Juhász Marcell.

Forrás: delmagyar.hu

Fotók: Török János

Hírszerkesztő: Nagy László