"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Finn erdészeti gépbemutató a Szombathelyi Erdészeti Zrt. területén - képgaléria!

Finn erdészeti gépbemutató a Szombathelyi Erdészeti Zrt. területén - képgaléria!

A Földművelésügyi Minisztérium és Finnország Nagykövetsége közös szervezésében a Szombathelyi Erdészeti Zrt. területén, március 9-én, csütörtökön erdészeti gépbemutató tartottak. Az eseményt Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkár és Werner Merzeder, a Finpro Közép-Kelet Európai Régió vezetője nyitotta meg.

Ugron Ákos Gábor kiemelte, hogy Magyarország Kormányának sikeres foglalkoztatási programja a korábban magas létszámot foglalkoztató erdészeti szakmunkák területén is érezhető hatású. A csökkenő fizikai létszám és az erdővel szemben támasztott összetett (ökológiai, ökonómiai) igények kielégítéshez műszaki fejlesztések végrehajtásának szükségessége merült fel.


Kifejtette, hogy a tavalyi év során, a Finnországban tett tanulmányút tapasztalatainak hatására, nagy örömmel vette a finn szakemberek megkeresését, melyben a világ élvonalába tartozó finn erdőgazdálkodási gépek magyarországi bemutatására tett javaslatot. A sok tekintetben kiforrottnak mondható technológiák reális alternatívát nyújthatnak a hazai erdőgazdálkodás fejlesztésére.

A szakmai program előadásainak sorát Timo Tahvanainen a finn erdészet fővárosaként ismert karéliai Joensuu Tudományos Parkjának erdészeti fejlesztési menedzsere kezdte, aki a prezentációja során áttekintően mutatta be a finn erdők energetikai hasznosításának gyakorlatorientált kutatás-fejlesztési eredményeit és az iparág gazdasági adatait, jellemszámait.

A szakmai előadást követően a Ponsee és a John Deer harvesterek és forwarderek hazai forgalmazói, illetve a HYAB daruk, a Tervolan Konepaja tuskókiszedők és a Hakki Pilke tűzifagyártó gépek képviselői mutatták be Magyarországon elérhető, finn gyártmányú termékeiket. A terepi gépbemutatóra Szentpéterfa közelében, károsult erdei fenyő állomány egészségügyi fakitermelése során került sor.

A programra a hazai állami erdőgazdaságok mellett meghívást kaptak a magán erdőgazdálkodók képviselő, a tudományos szakintézmények (NAIK ERTI, Soproni Egyetem) munkatársai is. Az érdeklődők számára mind a délelőtti előadások, mind a délután gyakorlati gépbemutató esetében a Szombathelyi Erdészeti Zrt. biztosított helyszínt.

Az erdészeti gépbemutatóról további képek a Híralbumok képgalériában érhetőek el, a szövegkapcsolóra kattintva.

Forrás: FM Sajtóiroda, OEE

Szerző: FM Sajtóiroda, Nagy László/OEE

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok