"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Erdész kitüntetettek az államalapítás ünnepe alkalmából

Erdész kitüntetettek az államalapítás ünnepe alkalmából

Magyarország Európa és a kereszténység védőbástyája ma is, ahogy történelmünk során számtalanszor - mondta Fazekas Sándor a Földművelésügyi Minisztérium Szent István Napja alkalmából szervezett kitüntetési ünnepségén.

Beszédében Fazekas Sándor emlékeztetett első királyunk maradandó, nemzetszervező művére, amelynek köszönhetően a szilárd, keresztény alapokra helyezett magyar állam immáron több mint ezer esztendeje stabil lábakon áll. Kitért arra is, hogy a kontinensünkre áramló, más kultúrkörből érkező tömegek nagy kihívások elé állítják a keresztény gyökerű Európát; Szent István utódaiként több tíz emberöltő távlatából is meg kell védenünk elődeink ránk hagyott jussát, meg kell óvnunk önrendelkezési jogunkat, mert az a mi felelősségünk is, hogy megtartsuk azokat az értékeket, amelyeket örökül hagytak ránk. Fazekas Sándor rámutatott, felelősek vagyunk az országért, nemzetünkért, a nemzet sorsának alakításáért, az utánunk következő nemzedékek jövőjéért.

A földművelésügyi miniszter a rendezvényen megköszönte a kitüntetettek kimagasló szakmai munkáját, majd elmondta: államalapításunk napját ünnepelve elismeréssel díjazzuk mindazokat, akik hivatásuk lelkiismeretes gyakorlásával hozzájárulnak a magyar vidék sikeres jövőjének biztosításához, gyarapítják Szent István örökségét.

Dr. Fazekas Sándor Földművelésügyi Miniszter az Államalapító Szent István ünnepe, augusztus 20-a alkalmából adományozott Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adott át:

Dégi Zoltán Gézának, a szolnoki Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatójának, az erdő- és vadgazdálkodás mellett a turisztikai és vadászati szolgáltatások színvonalának emelése iránt is elhivatott és eredményes szakmai és vezetői munkája elismeréseként.

Dr. Sándor Gyulának, a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar, Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani Intézetének egyetemi docensének, a hazai és határon túli erdő- és vadgazdamérnökök képzése érdekében végzett elkötelezett oktatói munkája, valamint jelentékeny kutatói tevékenysége elismeréseként.

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adott át:

Dr. Firbás Oszkár erdőmérnöknek, a korábbi soproni Roth Gyula Erdészeti Technikum és Szakközépiskola nyugalmazott tanárának, az erdészeti szakemberképzés területén több évtizeden át végzett példaértékű és generációk számára meghatározó oktatói munkája elismeréseként.

Tóth Pálnak, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Vasvári Erdészeti Igazgatóságának nyugalmazott vezetőjének, a magyar erdőkért több mint három évtizeden át nagyfokú hivatástudattal végzett eredményes szakmai és vezetői munkája, különösen a Jeli Arborétum fejlesztését és népszerűsítését szolgáló tevékenysége elismeréseként.

Az Életfa Emlékplakett Arany Fokozata kitüntetést adományozta:

Agócs János Ferencnek, Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. nyugalmazott vezető könyvelőjének, a Hajósszentgyörgyi és az Érsekcsanádi Erdészetnél hosszú időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréseként.

Dr. Roxer Egon egyetemi docensnek, a Nyugat-Magyarországi Egyetem nyugalmazott tanszékvezetőjének, a hosszú időn át végzett kiemelkedő, gyakorlatorientált, főként a matematika és a statisztika tárgyak oktatása terén elért eredményeiért.

Az Életfa Emlékplakett Bronz Fokozata kitüntetést adományozta:

Hegedűs Istvánnak, az Egererdő Zrt. nyugalmazott kerületvezető erdészének, az Egri Erdészet területén hosszú időn át végzett szakmai és közösségi munkája elismeréseként.

Kovács Jánosnénak, az Ipoly Erdő Zrt. nyugalmazott könyvelőjének, a cserháti, nógrádi erdőkhöz kapcsolódó erdőgazdálkodást segítő adminisztratív munkája, az Országos Erdészeti Egyesületben végzett tevékenysége elismeréseként.

Merkel Gábornak, a volt Vidékfejlesztési Minisztérium Költségvetési Főosztály főosztályvezető-helyettesének, az erdészeti ágazat költségvetése területén hosszú időn át végzett szakmai munkája elismeréseként.

Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott:

Bakler Jánosnak, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Vasvári Erdészeti Igazgatósága kerületvezető erdészének,a Vas megyei állami erdők kezelését szolgáló hosszú időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréseként.

Császár Györgynek, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. erdészeti igazgatójának, a természetközeli erdőgazdálkodást szolgáló munkája, erdőfelújítás terén elért eredményei, valamint az Iharosi Erdészet vezetőjeként végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként.

Dobos Lászlónak, a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. kerületvezető erdészének, a Fertőrákos-Szárhalom erdészkerülete területén hosszú időn át végzett kiemelkedő munkája, közösségi tevékenysége elismeréseként.

Donkó Károlynak, a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. nyugalmazott erdészeti igazgatójának, az alföldi erdőgazdálkodásban végzett két és fél évtizedes munkája, erdővédelmi és erdőtelepítési  területen kifejtett tevékenysége elismeréseként.

Krizsány Lászlónak, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. informatikai vezetőjének, az erdőgazdaság könyvviteli és informatikai rendszere működtetése, fejlesztése területén végzett munkája elismeréseként.

Sárközy György József nyugalmazott erdésznek, jászberényi helytörténeti kutatónak, az erdészet területén hosszú időn át végzett szakmai munkája elismeréseként, valamint egy jászsági erdész gondolatait tartalmazó, az erdészetről, az erdőről és saját életéről szóló Kit érdekel? című könyvéért.

Szabó Péternek, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. erdészeti igazgatójának, a több évtizeden át az alföldi erdőkben végzett műszaki tevékenysége elismeréseként.

Takács Jánosnak, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. kerületvezető erdészének, a Győri Erdészet területén végzett több mint három és fél évtizedes munkája elismeréseként.

Tóth Jánosnak, a Nyírerdő Zrt. Fehérgyarmati Erdészete nyugalmazott igazgatójának, a természetközeli erdőgazdálkodást, a szatmár-beregi kocsányos tölgyesek természetes erdőfelújítását szolgáló kiemelkedő munkája, szakmai szervezetek végzett tevékenysége elismeréseként.

Az Országos Erdészeti Egyesület gratulál a kitüntetett kollégáknak!

A kitüntetések átadása a Hazai Erdész tematikus műsormagazin backstage csatornáján is egyenként visszanézhetőek, a szövegkapcsolóra kattintva!

Forrás: FM

Fotók: Pelsőczy Csaba/FM

Hírszerkesztő: Nagy László