"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Folyamatos az erdőfelújítás a Gyulaj Zrt.-nél

Folyamatos az erdőfelújítás a Gyulaj Zrt.-nél

Hazánkban mintegy 42 millió facsemetét ültettek, melyből 22 milliót a magyar állami erdőgazdaságok csak idén február–március fordulójától április elejéig, és ez szám a továbbiakban még növekedni fog, hiszen ősszel újabb erdősítési szezon kezdődik.

Természetesen ezzel összefüggésben a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. területén is folyamatos az egymást követő tavaszi és őszi erdősítések sora, az erdei facsemeték ültetése. Ahol a kedvezőtlenebb természeti adottságok miatt mesterséges eljárásokkal volt szükség a facsemetéket elültetni, ott 2018. évben és 2019. tavaszán mintegy 682 ezer darab csemete került a talajba, ahol kedvezőbb lehetőségek miatt lehetséges volt, ott a gyűjtött makk elvetésével ugyanebben az időszakban 2,5 millió kis csemete bújik ki a talajból.

Jelentős területen lehetett az erdőállományok természetes megújulási folyamatait erdészetileg az un. bontóvágásokkal segítve és gyorsítva a természetes úton létrejövő magonc csemetékkel számolva további 2,9 millió új facsemete nő a területeinken. Elmondhatjuk tehát, hogy a tavalyi tavasszal-ősszel és az idei tavasszal, összesen közel 6 millió darab kis facsemete fejlődik és nő a Gyulaj Zrt. Tolna megye állami erdeiben.

Célunk a magyar nemzeti erdővagyon fenntartása, védelme, javítása, hogy később, a jövő nemzedékét is szépen zöldellő, minél jobb egészségi állapotú és minőségű erdők vegyék körül. Az erdők amellett, hogy jelentősen hozzájárulnak a természet sokszínűségéhez, gazdagságához, az emberi életfeltételeink – levegő, klíma, vízháztartás - javításához, természetes, környezetbarát nyersanyagot is adnak, megújuló energiaforrást is jelentenek és egyben munkahelyet is teremtenek a vidék lakosságának, hiszen az erdő megújulása állandó és felelős odafigyelést igényel az erdőgazdálkodóktól. A felnövekvő facsemetéket folyamatosan gondozzuk, védjük, és rendszeres ápoljuk.

Forrás: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Fotók: Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László