"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Befejeződött a füzérradványi Károlyi-kastély parkjának rekonstrukciója - képgalériával!

Befejeződött a füzérradványi Károlyi-kastély parkjának rekonstrukciója - képgalériával!

Befejeződött Magyarország egyik legszebb és legnagyobb történeti kertjének, a füzérradványi Károlyi-kastély csaknem 90 hektáros parkjának rekonstrukciója, a munka 250 millió forintba került, a parkot szerdán adták át.

A Füzérradványi Károlyi-kastély park hazánk egyik legszebb és legnagyobb történeti kertje. Egyedülálló érték, mely szakmai körben világhírű hazai és nemzetközi kertészek és tájépítészek munkáját dicséri. Az eredményesen lezárult projekt célja a kastélypark hajdani szépségének visszaállítása, és az egyedülálló dendrológiai értékek megőrzése volt.

2015. május 27-én került sor Füzérradványban a Károlyi-kastély parkjának rekonstrukcióját lezáró projektzáró rendezvényre. A résztvevőket Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója és Sághi Attila, a Forster Központ elnöke köszöntötte.

A beruházást több éves előkészítő munka előzte meg, ami magába foglalta a park teljes geodéziai és növénykataszteri felmérését, történeti kutatását, régészeti feltárását, valamint az engedélyes és a kiviteli tervek elkészítését a kertépítészeti, hídépítési és vízépítési szakágak vonatkozásában.

Zay Adorján, a területet kezelő Északerdő Zrt. vezérigazgatója az eseményen azt mondta: Füzérradvány, a Hegyköz és egész Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik legfontosabb kulturális emléke a füzérradványi Károlyi-kastély, valamint a hozzá tartozó, országos természetvédelmi oltalom alatt álló park. Hangsúlyozta, hogy a múlt örökségeinek megőrzésén túl turisztikai létesítményekre van szükség ahhoz, hogy a természetjárókat, túrázókat, kirándulókat egy vidékre vagy egy településre csalogassák, ráadásul olyan attrakciók kellenek, amelyek ott is tartják őket. Egy-egy kistérségnek komoly kitörési lehetőséget jelenthet egy ilyen beruházás – tette hozzá.

A füzérradványi Károlyi-kastély park térszerkezetének és vízrendszerének rekonstrukciója című uniós pályázaton az Északerdő Zrt. 250 millió forintot nyert. Az országos természetvédelmi oltalom alatt álló park őshonos és telepített növényfajoknak egyaránt otthont ad, az Északerdő a terület nagyobb részének, a mintegy 65,8 hektáros úgynevezett külső parknak a vagyonkezelője.

A szerdai rendezvényen Hörcsik Richárd a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta: a Nemzeti Kastélyprogram keretében hazai és uniós forrásból hamarosan megkezdődik a kastély felújítása is, mintegy hárommilliárd forintból, miként másfélmilliárd forintból megújul a füzéri vár is. Mindezen beruházások azt jelentik, hogy nő Zemplén és a Hegyköz turisztikai-idegenforgalmi vonzereje – tette hozzá.

Bózsó Gyula műszaki osztályvezető prezentációja során elmondta, hogy a beruházás során megtörtént a park lőszermentesítése. A vadkárok megakadályozása és a vagyonvédelem érdekében ma már új kerítésszakaszok határolják a teljes területet, valamint megszépült kapuzatok fogadják a látogatókat. Újból kiépítették a parkot átszövő, kiterjedt sétány-hálózatot, és felújították a park 6 hídját.

A park bevezető útját szegélyező Fenyves-allé megifjítása mellett a zöldfelületek ápolását, az idős faegyedek metszését, kezelését is elvégezték. Kibontották a beerdősült nyiladékokat és tisztásokat, valamint a park egyik gyöngyszeme, a Franciakert is teljes körű felújításon esett át. Megtörtént a Nagy-halastó és a Kis-halastó kialakítása, így hosszú évtizedek után a park újból megmutathatja magát az állóvizek tükrében is. A nagyszabású vízrendszer újbóli felélesztése magába foglalta a zsiliprendszer és támfalak felújítását, a csatornák kotrását, és a források revitalizációját is.

A projektzáró rendezvényen nemzeti színű szalag átvágásával avatták fel a kastélyparkot, ezzel jelképesen megnyitották azt a látogatók számára. A nagyszabású projekt sikeres megvalósítása nyomán a füzérradványi Károlyi-kastély parkja visszanyerte méltó fényét, s az arborétum a Zempléni térség legszebb botanikai látnivalója lett.

További képek a Híralbumok képgalériában tekinthetőek meg, a szövegkapcsolóra kattintva.

Forrás: ÉSZAKERDŐ Zrt., MTI

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László