2019. 06. 17. Ma Laura, Alida, Alina, Szabolcs, Adolf, Bató névnapja van. Pontos idő: 10:38
Ágazati, szakmai hírek

A gazdák véleményét kéri a NAK az erdőtelepítésekről | 2019-06-11

Kérdőíves felmérés indult

Az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kérdőíves felmérést végez a gazdálkodók körében az erdőtelepítési és fásítási szándékaik, valamint szempontjaik megismerése céljából.

Magyarország az elmúlt évszázadban megduplázta erdőterületét, csak a rendszerváltozás után a magán erdőgazdálkodási ágazat mintegy 200 ezer hektár új erdő telepítését végezte el. Továbbra is cél azonban, hogy a mezőgazdálkodók számára vonzó földhasználati alternatívát jelentsen az erdőtelepítés és a fásítás.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ezért a tagjai körében kérdőíves felmérést végez, amellyel a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézetének az Agrárminisztérium által támogatott kutatásához nyújt adatokat. Az itt elérhető online kérdőív 2019. június 20-ig tölthető ki. A kutatás célja, hogy a kormány, illetve az agrártárca a gazdálkodók erdőtelepítésekhez, fásításokhoz kapcsolódó tapasztalatait és döntési szempontjait jobban megismerje. A kormány ugyanis célul tűzte ki az ország fával borított területeinek növelését, amelyet elsősorban a gazdatársadalommal együttműködésben kíván megvalósítani.

Az erdőtelepítés és a fásítás egyrészt önállóan is egy alternatív, illetve kiegészítő területhasznosítási lehetőséget jelent a gazdálkodó számára. Másrészt pedig kézenfekvő megoldás a többfunkciós használatra szánt mezőgazdasági birtokok tagolására (pl. a táblák lehatárolása, tagolása fasorokkal), valamint a termőterületek szél- és vízerózió elleni védelmére. Az erdők és fásítások ezen felül mérséklik a klímaváltozás káros hatásait, hosszútávon kiszámítható hasznot hoznak a gazdálkodóknak, megújuló nyersanyaggal látják el a gazdaságot és javítják az ország környezeti állapotát.

Az erdőtelepítések és fásítások gazdasági és környezeti előnyeinek széles körű megismertetésében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara aktív szerepet vállal. Ennek keretében szervezte meg ez év elején az agrárerdészeti fásításokról szóló tájékoztató rendezvénysorozatát, és ezért jelentette meg e témájú tájékoztató kiadványát, amely nyomtatott változatban elérhető a NAK megyei igazgatóságain is. Az év hátralévő részében pedig hasonló kiadványokat tervez az erdőtelepítésekről és a fás szárú ültetvény telepítésekről, valamint azok végrehajtása során felhasználható fafajokról, illetve fajtákról.

A kamara álláspontja szerint a támogatási rendszereknek és a jogszabályi környezetnek támogatniuk kell az erdőtelepítések és fásítások végrehajtását, különösen a mezőgazdasági műveléssel gazdaságosan nem hasznosítható területek esetében. Arra kérjük az érintett gazdálkodókat, hogy e célunk elérése érdekében minél többen töltsék ki és küldjék vissza a kérdőívet.

A gazdák véleményét kéri a NAK az erdőtelepítésekről
Forrás: NAK
Fotók: ForCons
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza

Június 4-én búcsúztatják prof. dr. Kosztka Miklóst

Június 4-én búcsúztatják prof. dr. Kosztka Miklóst | 2019-05-28

Hivatalos gyászjelentés


Az Év Erdésze 2019. verseny az ÉSZAKERDŐ Zrt-nél

Az Év Erdésze 2019. verseny az ÉSZAKERDŐ Zrt-nél | 2019-05-28

A Bódvavölgyi Erdészeti Igazgatóság kerületvezető erdésze nyerte a szakmai megmérettetést


A gazdák véleményét kéri a NAK az erdőtelepítésekről

A gazdák véleményét kéri a NAK az erdőtelepítésekről | 2019-06-11

Kérdőíves felmérés indult


Zöld Toll díjat kapott Mőcsényi Miklós

Zöld Toll díjat kapott Mőcsényi Miklós | 2019-06-11

Erdészeti, faipari szaksajtós kapta a környezet védelme érdekében kiemelkedő teljesítményt nyújtó újságírói kitüntetést


Három millió csemete került tavasszal a Vas megyei állami erdőkbe

Három millió csemete került tavasszal a Vas megyei állami erdőkbe | 2019-06-07

A tavaszi erdősítések nagyrészt sikeresek lesznek
Imperial22 futárszolgálat