"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Akác-koalíció alakult az akác és akácméz védelmére és elismertetésére

Akác-koalíció alakult az akác és akácméz védelmére és elismertetésére

Számos agrár- és erdészeti szakmai szervezet részvételével megalakult az Akác-koalíció. „A kezdeményezés célja az akác és a hozzá kapcsolódó tevékenységek, különösen a méhészet védelme az egyre szaporodó támadásokkal és korlátozási szándékokkal szemben” - emelte ki a szervező, Glattfelder Béla fideszes európai parlamenti képviselő.

„Célul tűztük ki, hogy fellépünk azon uniós és hazai törekvésekkel szemben, melyek az akác korlátozását, esetleges kiirtását vagy támogatásból való kizárását eredményezhetik. Továbbá kezdeményezzük az akác és az akácméz hungarikummá minősítését, így megteremthetjük a termesztés és a hasznosítás hosszú távú biztonságát” - tette hozzá az EP-képviselő.

Tizenkét szervezet már aláírta a kezdeményezést és további agrár- és erdészeti szervezetek csatlakozhatnak, melyet a következő e-mail címen tudnak jelezni: gyorgybertalan.paczay@europarl.europa.eu. Az Akác-koalícióról szóló nyílt levél és az abban résztvevő szervezetek névsora az alábbiakban olvasható:

 AKÁC-KOALICIÓ

Alulírottak a mai napon létrehozzuk az Akác-koalíciót, mint a szervezeteink közötti együttműködési fórumot.

Célunk az akác és a hozzá kapcsolódó tevékenységek, különösen a méhészet védelme az egyre szaporodó támadásokkal és korlátozási szándékokkal szemben.

Magyarország akác és akácméz nagyhatalom.

Hazánkban van Európa akácerdejének a fele, ami a hazai erdőterület egynegyedét adja. A nemzetközi hírnévnek örvendő magyar méztermelés bevételeinek jóval több, mint a fele akácméz értékesítéséből származik. Okkal lehetünk büszkék azokra az eredményekre, amelyeket elődeink ennek a fafajnak a hasznosításával ez idáig elértek. Az akác óriási lehetőségeket kínál a jövőben is.

A korlátozások és a támadások nem csak a hagyományok megőrzését, de a jövőbeni lehetőségek kihasználását is veszélyeztetik. Különösen nagy aggodalommal figyeljük azokat az EU jogszabálytervezeteket, amelyek az akácnak, mint nem őshonos növénynek a „betiltásához” vezethetnek.

A magyar érdekek, munkahelyek és vállalkozások megvédése azt követeli, hogy szembeszálljunk a felelőtlen és rosszindulatú törekvésekkel. Nem elegendő azonban a mostani támadások elhárítása, azt is el kívánjuk érni, hogy az akác és az akácméz megfelelő társadalmi elismerésben részesüljön.

Ezért kezdeményezzük az akác és az akácméz hungarikummá minősítését. Ez az erdészek, a méhészek és mindazok munkájának elismerését jelentené, akik oly sokat tettek az akácnak köszönhető nemzetközi sikerekért. Reméljük, hogy a hungarikummá minősítés hozzájárul a megalapozatlan támadások elhárításához, megteremti a termesztés és a hasznosítás hosszú távú biztonságát.

 Budapest, 2014. január. 27.

Győrffy Balázs, elnök

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Dr. Gyuricza Csaba, dékán

Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar

 

Mészáros László, elnök

Országos Magyar Méhészeti Egyesület

Jakab István, elnök

Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége

 

Luzsi József, elnök

Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

 

dr. Jung László, elnök

Nemzeti Biomassza Egyesület

Zambó Péter, elnök

Országos Erdészeti Egyesület

 

Prof. Dr. Lakatos Ferenc, dékán

Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara

 

dr. Jung László, elnök

Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség

 

Dr. Alpár Tibor, dékán

Nyugat- magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara

 

Dr. Borovics Attila, mb. intézetigazgató

Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézet

 

Sódar Pál, elnök

Alföldi Erdőkért Egyesület

Korábbi kapcsolódó híranyagaink:Nem prefrálja az akác telepítést az idegenhonos özönfajokról szóló uniós szabálytervezet, A MEGOSZ közleménye az akác védelmében

Forrás: Galettfelder Béla sajtóközleménye

Hírszerkesztő: Nagy László