"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Ismét Győrffy Balázs a MAGOSZ kamarai elnökjelöltje

Ismét Győrffy Balázs a MAGOSZ kamarai elnökjelöltje

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége sajtótájékoztatón értékelte a kamarai választások küldöttjelölti listaállítását, a NAK eddigi tevékenységét, jövőbeli feladatait. A szervezet vezetősége ismét Győrffy Balázst jelöli a NAK élére. Frissítve: MOSZ-álláspont!

Az agrárkamarai választásokra a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) a megadott határidőre egyaránt leadta küldöttjelölt-listáit a kamara választási bizottságának: előbbi 19, utóbbi 9 megyében állított listát.

Ennek apropóján a szeptember 12-i sajtótájékoztatón Jakab István, a MAGOSZ elnöke és Győrffy Balázs, a MAGOSZ alelnöke értékelte a listaállítást, illetve kamara elmúlt négyéves tevékenységét. Jakab István elmondta, tulajdonképpen ez az „összefogás listája”, hiszen ezen, valamennyi megyében, összesen 20 szakmai szervezet arányosan képviselteti magát, és így megvalósult az a kitűzött céljuk, hogy minden olyan szervezet szerepeljen rajta, amely tenni akar a magyar agár- és élelmiszergazdaságért, valamint a vidékfejlesztésért.

Győrffy Balázs örömtelinek nevezte, hogy a MAGOSZ mellett korábban elköteleződött 11 szervezethez újak is csatlakoztak. Ez ugyanis azt is jelzi, hogy látható és érzékelhető volt a kamara érdemi tevékenysége az elmúlt években. Hozzátette, ezt egy közvélemény-kutatás során a gazdák is megerősítették. A MAGOSZ és szövetségesei hasznos munkát végeztek, amire méltán lehetünk büszkék. Ugyanakkor sok feladat még megoldásra vár, reméljük, ezek megvalósításához megkapjuk a tagság bizalmát – tette hozzá.

Győrffy Balázs vázlatszerűen – a teljesség igény nélkül – felsorolta a MAGOSZ irányítású kamara legfontosabb eredményeit, és a következő időszak szükséges teendőit. Előbbiek közé sorolta a gazdáknak közel 1000 milliárdos pályázati forrás megszerzésében segítő falugazdász-hálózat kialakítását és modernizálását. A hálózat munkatársai az idény nyáron bérfejlesztésben részesültek, és egyfajta életpályamodell bevezetésével a NAK vonzóbbá tette tevékenységüket. Másik nagy sikerként említette még a szaktanácsadói hálózat létrehozását. Ugyancsak a pozitívumok közé sorolta a szolgáltató központok kiépítését, és az őstermelői igazolványok ingyenessé tételét, amivel egymilliárd forint maradt az érintetteknél.

A kiépítés alatt álló jégkármérséklő-rendszert is megemlítette, amivel minden esztendőben a NAK éves tagdíjbevételének tízszerese, 50 milliárd forint termelési érték őrizhető meg. Hozzátette, a hamarosan megvalósuló kedvezményes villamosenergia-beszerzést és a kamara megalakulása óta folyamatosan bekövetkező áfacsökkentést is a sikerek közé lehet sorolni. Szintén jelentős fejleménynek nevezte, hogy az egyes fizetős kamarai szolgáltatások díjának egy része leírható lesz a kamarai tagsági díjból, így adott esetben akár ingyenes is lehet a kötelező kamarai tagság.

A következő időszak fontos feladatai közé sorolta az elöregedő gazdatársadalom „fiatalítását”, az öntözés fejlesztését, az osztatlan közös tulajdoni forma felülvizsgálatát, az áfacsökkentés további kiterjesztését például a zöldség- és gyümölcságazatra, a pékérárukra, valamint az UHT-, ESL-tejekre is.

A kötelező kamarai tagsággal kapcsolatban, újságírói kérdésre Jakab István azt mondta, a MAGOSZ változatlanul e tagsági forma mellett van, hiszen ez szolgálja legjobban a gazdák érdekeit. A MOSZ ezzel kapcsolatos ellentétes álláspontjával nem kívánt foglalkozni.
– Más szemszögből a kötelező tagság az összefogás szolid kényszerét is jelenti, hiszen ennek nyomán mindenkor, minden kérdésben szükséges egyeztetni a kamarán belül. És így az őstermelőktől kezdve a nagy cégekig mindenki hallathatja a szavát, mindenki megoszthatja elképzelését, véleményét – mutatott rá Jakab István.

Győrffy Balázs ezt annyival egészítette ki, hogy a kamara csak széles körű tagságot maga mögött tudva képes képviselni az agrárgazdasági szereplők érdekeit. Csak e tagsági forma jelenti bizonyos elemek (például falugazdász-hálózat, szolgáltató központok) hosszú távú fennmaradását, illetve ad lehetőséget olyan – néhány éve még elképzelhetetlen – programok megvalósítására, mint az országos jégkár-mérséklő rendszer. Győrffy Balázs szerint meglepő a MOSZ kötelező tagság megszüntetésére tett javaslata, mivel azt törvény rögzíti, így annak módosítása az Országgyűlés hatásköre. Hozzátette: azzal, hogy a MOSZ csak kilenc megyében állított listát, annak elvi esélyét is elvesztette, hogy többségbe kerüljön a küldöttgyűlésben, és ezáltal beleszóljon a tagdíj kérdésébe.

Legvégül Jakab István bejelentette, hogy a MAGOSZ elnöksége a következő ötéves ciklusra ismét Győrffy Balázst javasolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének. A kamarai tisztségviselők megválasztásáról az országos küldöttgyűlés dönt majd 2017. december 20-án.

Forrás: NAK

Fotók: NAK

Hírszerkesztő: Nagy László