"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Gyűjtött makkból gyarapszik a somogyi rengeteg

Gyűjtött makkból gyarapszik a somogyi rengeteg

A Kaszó Zrt. is meghirdette akcióját, amely keretében kocsányos- és cser tölgy termését 150 illetve 100 forintos kilogrammonkénti áron veszik át minőségtől függően.

– Legfőbb cél az, hogy az erdőgazdaságot ellássuk megfelelő kocsányos tölgy és cser szaporítóanyaggal – mondta el az akció célját a Kiss Gáspár Levente, a Kaszó Zrt. főmérnöke. – Az erdőgazdaság kezelésében van a Bördeci csemetekert, amely egy tizenkét hektáros terület. Itt már évek óta saját csemetét nevelünk, itt kell leadni a begyűjtött makkot is.

A levágott erdők helyére újakat kell telepíteni, amelyet részben direkt makkvetéssel, részben csemeték ültetésével oldanak meg. – Tehát ott kerül földbe a szaporítóanyag, ahol meg fog nőni – magyarázta a szakember. – Ahol ez nem működik, mert víz alá került a terület, vagy nem készültünk el időben a vágástakarítással, esetleg idő előtt lehullik a hó, illetve a korábbi évek ültetéseiben adódtak hiányok, ott csemetét kell ültetni.

Ezért is töltik fel a csemetekertet makkal és fejlődési állapottól függően egy két éves korában kiültetik a belőle cseperedett csemetét. Ennek előnye, hogy a területen lévő tölgyek génállományát viszik tovább, tehát nem jelent problémát alkalmazkodni a talajhoz, annak vízháztartásához és a klímához.

Makkot bárki gyűjthet, akinek engedélye van a kerületvezető erdésztől. Ám mindezt a Kaszó Zrt. területén csak napközben 9-15 óráig teheti az intenzív vadászat miatt. Az összegyűjtött makkot a Bördeci csemetekertben lehet leadni, ahol osztályozzák és átveszik. Az elmúlt években is több tíz mázsányi makkot vásárolt fel a társaság, amelynek 80 százaléka kocsányos tölgyről származott.

Forrás: sonline.hu

Szerző: Koszorus Rita

Fotók: Zalaerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László