"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Átadták a Guckler Károly Kilátópontot és a Hármashatár-hegyi Turistaházat

Átadták a Guckler Károly Kilátópontot és a Hármashatár-hegyi Turistaházat

A Pilisi Parkerdő legújabb közjóléti beruházásával tovább bővült a Hármashatár-hegyen a turisták számára rendelkezésre álló látványosságok száma. Az állami erdészeti társaságok társadalmi szerep vállalása egyre nagyobb mértékű – emelte ki beszédében Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A 22 állami erdészeti társaság közjóléti beruházásai évről-évre növekvő tendenciát mutatnak. A társaságok törekvése, hogy az erdő a társadalom minden igényét a lehető legmagasabb színvonalon úgy szolgálja ki, hogy közben a gazdasági és védelmi funkcióját is megőrzi – hangsúlyozta Fazekas Sándor.

2010 óta a 22 állami erdészetben több mint 15 milliárd forint közjóléti fejlesztés valósult meg. Hozzátette: egyebek közt 40 új kilátót, 16 szálláshelyet, 9 erdei iskolát, száznál is több erdei kiránduló- és pihenőhelyet alakítottak ki, illetve felújítottak 12 kilátót, 50 szálláshelyet, 20 erdei iskolát és 60 kiránduló- és pihenőhelyet.

A miniszter kiemelte, hogy a mintegy 120 millió forintos beruházásnak köszönhetően mára rendezvényközpont, étterem, erdei iskola, kilátópont és már egy minden igényt kielégítő turistaház is várja a természetet kedvelő látogatókat, iskolás csoportokat és családokat. A mai napon átadott Turistaházban 38 férőhelyet alakítottak ki: a vendégek 12 kétágyas, valamint egy 8, illetve egy 6 ágyas szobákat vehetnek birtokba.

Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy az egészséges életmód elengedhetetlen része a természetben eltöltött idő. Ezért is törekszik a kormány arra, hogy a magyar nemzet minél több tagja magáénak érezze a páratlan szépségű magyar erdőket, azt remélve, hogy egyre többen óvják, védik majd a természetet.

Bitay Márton, állami földekért felelős államtitkár köszöntőjében kiemelte, hogy az állami erdészeti társaságok kiemelt feladatai közé tartozik a közjóléti tevékenységek ellátása. Az elmúlt évek folyamán számos korszerűsítés valósult meg és további fejlesztések is tervben vannak. Hangsúlyozta, hogy Magyarország Kormánya az állami erdőgazdaságok segítő társául szegődik a jövőben is.

Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója az ünnepélyes avatáson elmondta: Mindig is kiemelt projektként kezeltük a Hármashatár-hegy revitalizációját, hiszen évente csaknem másfél millió látogatót regisztrálunk az általunk kezelt budapesti erdőkben. A mintegy 120 millió forintos beruházástól azt várjuk, hogy a Hármashatár-hegy még inkább megteljen élettel, és olyan szolgáltatásokat nyújtson, amelyek segítségével még jobban megismerhetővé válnak a Budapest környéki és a fővárostól távolabb eső természeti kincseink csodálatos értékei is. A Hármashatár-hegyi Turistaház és a Guckler Károly-kilátópont hivatalos átadásával a Pilisi Parkerdő Zrt. egyik legfontosabb fejlesztése, a Hármashatár-hegyi ZöldBázis közel érkezett a befejezéséhez, s ezzel célkitűzésünk szerint a teljes hazai erdészeti szakma nagy lépést tett az emberek, a fiatalok és a közvélemény irányába.
 

A Pilisi Parkerdő Zrt. legújabb közjóléti beruházásával tovább bővült a Hármashatár-hegyen rendelkezésre álló turisztikai paletta: a 38 férőhelyes turistaház a négy éve elkezdett és azóta megvalósított fejlesztések ékköve lett. A turistaház ünnepélyes átadásával egy időben az április óta már látogatható kilátópont avatására is sor került. Az elnevezés megtiszteltetése Guckler Károlyt, az Erdészeti Hivatal egykori vezetőjét és fővárosi erdőmestert, a Hármashatár-hegy kopárjainak újrafásításában és Budapest „zöld tüdejének” növelésében elévülhetetlen érdemeket szerzett erdész szakembert érte.

A Pilisi Parkerdő Zrt. mint a fővárosban és környékén található kiemelt turisztikai funkcióval és látogatottsággal bíró erdőterületek kezelője 2012-ben kezdte meg a Hármashatár-hegy újjászületésével kapcsolatos munkálatokat. A cél az volt, hogy ZöldBázis Turistaközpont néven egy korszerű ökoturisztikai létesítményt hozzon létre, amely egyben méltó módon tiszteleg a terület nagy múltra visszatekintő repüléstörténeti hagyományai előtt. Ezt követően, 2013 őszén indult a hármashatár-hegyi Erdő Ajándéka Erdei Iskola kialakítása, amelyet 2014 tavaszán adtak át. 2014-ben a Hangár Bistro kialakítása, felújítása és a rendezvényhangár tetejének korszerűsítése került napirendre, 2015-ben pedig a kilátópont és a turistaház építése kezdődött el. A beruházásoknak köszönhetően tehát mára rendezvényközpont, étterem, erdei iskola, kilátópont és most már egy minden igényt kielégítő turistaház is várja a látogatókat – a csodálatos budapesti panorámáról nem is beszélve.

További képek az avatásról a Híralbumok képgalériában érhetőek el a szövegkapcsolóra kattintva!

Forrás: FM Sajtóiroda, Pilisi Parkerdő Zrt.

Fotók: Nagy László/Erdészeti Lapok

Hírszerkesztő: Nagy László