"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Háromszéken jártak a Veszprém megyei erdészek

Háromszéken jártak a Veszprém megyei erdészek

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. harminchárom munkatársa látogatott Ugron Ákos Gábor erdőmérnök, a Zrt. vezérigazgatója, a Földművelésügyi Minisztérium volt helyettes államtitkára vezetésével Háromszékremúlt csütörtökön és pénteken. Az erdészek Kisgyörgy Zoltán geológus, lapunk főmunkatársa idegenvezetésével járták be térségünket. A rövid munkalátogatást elsősorban szakmai kérdések uralták, de kirándulásból sem volt hiány.

Első nap Szmolka Péter erdő- és vadgazda mérnök vezetésével a Zsombor-patak megállójánál egy fenyvesben a szálalást, a gépi fakitermelést mutatták be a vendégeknek, gépekkel vágták és hordták ki a fát, de kézi munkaerővel is be kellett segíteniük. Ezután megnézték a Szent Anna-tavat és környékét, a Mohos-lápot, majd Bálványosfürdőn az Apor lányok feredőjét. Az Istvána Panzióban elfogasztott ebéd után a veszprémiek Kézdivásárhely egyedi főterével, épített örökségével ismerkedtek meg. Visszaérkezve sepsiszentgyörgyi szálláshelyükre a Székelyföldi Vadászati Múzeumot tekintették meg.

Pénteken a berecki magánerdészetet keresték fel. Dimény György erdőmérnök, a magánerdészet vezetője és munkatársai először az ozsdolai Orbaiszék 1. számú csemetekertet mutatták be veszprémi kollégáiknak, majd Vrancea megyébe mentek, ahol Pál István, az ozsdolai Láros Közbirtokosság elnöke az ezeréves történelmi határon azt is elmondta, hogy az 1968-as megyésítéssel több mint négyezer hektár erdőt raboltak el Ozsdolától, Gelencétől és Berecktől, s csatoltak át a két szomszédos megyéhez, Vranceahoz és Bákóhoz, s beszámolt arról is, hogy a román állam per útján vissza akarja államosítani az ozsdolaiak 2571 hektáros erdőjussát.

Ozsdoláról a vendégek és vendéglátói Bereckbe utaztak, ahol a Gábor Áron Emlékházat nézték meg és ahol finom ebéddel várták őket. Délután Bereckből a vendégek visszautaztak Sepsiszentgyörgyre.

Forrás: 3szek.ro

Szerző: Lochom István

Hírszerkesztő: Nagy László