"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Életveszélyes a hazai erdők látogatása - helyzetkép az erdőkárokról

Életveszélyes a hazai erdők látogatása - helyzetkép az erdőkárokról

Az elmúlt napok szélsőséges időjárása komoly károkat okozott Magyarország erdeiben. Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár a Pilisben tájékozódott a természeti csapásról. A parkerdő és az állami erdőgazdaságok folyamatos jelentést tesznek a Földművelésügyi Minisztériumnak.

Az agrártárca államtitkára bejárta a jégkár sújtotta területeket az állami erdőgazdaság munkatársaival. Az erdészek együtt dolgoznak a katasztrófavédelemmel az utak felszabadításán. A károk felmérése még zajlik, az időjárási viszonyoktól függően hétvégére vagy jövő hétre várható a kárbecslés lezárása.

A következő napokban az FM és az erdőgazdaságok nyomatékosan kérik, hogy ne tervezzenek erdei kirándulást és mindenképpen tájékozódjanak a közlekedési viszonyokról, mielőtt elindulnak.

További képeket az államtitkári bejárásról a szövegkapcsolóra kattintva érhet el.

Az Egererdő Zrt. közleménye

A Mátrában tapasztalható rendkívüli időjárás miatt kérjük Önöket, körültekintően válasszák meg az útvonalakat, a magasabb térszínekre ne tervezzenek kirándulást. A 24. számú főút le van zárva, valamint Mátraszentimre-Galyatető-Mátrakeresztes felé sem lehet közlekedni.

A Bükk hegység területén a helyzet hasonló, az utak csúszósak, és ágleszakadások nehezítik a közlekedést. A 2505. számú út Felsőtárkány és Répáshuta között le van zárva. Az EGERERDŐ Zrt. erdészeti útjai szintén nem alkalmasak a közlekedésre, kérjük, semmi esetre se próbálják meg azokon az utakon elkerülni a lezárásokat. Kollégáink a Katasztrófavédelemmel közösen dolgoznak az utak megtisztításán.

További képeket és információkat az EGERERDŐ Zrt. közösségi oldalán ér el, a szövegkapcsolóra kattintva.

Az Ipoly Erdő Zrt. közleménye

Nyomatékosan kérjük, hogy senki se induljon el a Börzsönybe, a kialakult időjárási helyzet miatt! Ahogyan azt már tegnap is jeleztük, még a tegnapinál is rosszabb helyzet alakult ki a Börzsönyben. Mára azt tapasztaltuk, hogy az utakon és a fákon a jegesedés már 300 m tengerszint feletti magasságban elindul egyes részeken. A magasabb régiók felé haladva extrém vastagságú (helyenként 10 cm fölötti!) jég is felhalmozódik a fák ágain, és az utakon, ami kiszámíthatatlan töréseket, fakidőléseket okoz az erdőállományban. Esetenként minden előzetes jel nélkül dől ki egy fa, vagy roppannak össze az ágak. Éppen ezért nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy senki se induljon a hegység belseje felé a kialakult életveszély miatt!

A hegységben levő kilátók megközelíthetetlenek! A hegység belsejében levő vendégházakban (Wenckheim, Királyháza, Nagy-Hideg-hegy, stb.) rekedtek nincsenek veszélyben, ellátásukon, megközelítésükön az erdészeti szakemberek dolgoznak a helyi vállalkozókkal együtt. Csak annyit tehetünk, hogy türelmesen megvárjuk, míg az időjárási helyzet konszolidálódik, addig is kérjük mindenki megértését!

További képeket és információkat az IPOLY ERDŐ Zrt. közösségi oldalán ér el, a szövegkapcsolóra kattintva.

A Pilisi Parkerdő közleménye

Életveszélyes és tilos az erdők látogatása a Pilis, Budai- és Visegrádi hegység 400 méternél magasabban fekvő részein. Ezeken a részeken vasárnap délután óta folyamatosan nő a jégréteg vastagsága a fákon, helyenként öt-nyolc centiméter vastag jégpáncél borítja az ágakat és a fák törzsét. Nem javult a helyzet kedd reggelre sem, folyamatosan törnek le az ágak, törnek ketté vagy éppen dőlnek ki a fák a magasabban lévő erdőterületen. Továbbra is kritikus a helyzet a Budai-hegységben a Normafa, János-hegy, Hárs-hegy és Hármashatár-hegy térségében, továbbá Dobogókő környékén, Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek valamint Pilisszentlászló térségében. Egyes helyeken az alacsonyabban fekvő területeken is jég rakódott a fákra, így például továbbra is veszélyeztetett a Gödöllő és Valkó közötti útszakasz. A balesetveszély miatt a keddi napon is zárva tart a Budakeszi Vadaspark.

A Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai tegnap éjszaka és kedden már a hajnali óráktól dolgoznak az utak felszabadításán, segítve a katasztrófavédelem munkáját. Budapesten húsz erdészeti szakember motorfűrészekkel és terepjárókkal dolgozik a XII. kerületben és a Budakeszi út térségében. Pilisszentkereszten már hétfő délután erdészeti traktorok is dolgoztak az utakon, az erdészet munkatársai pedig éjszakai ügyeletet láttak el. A Pilisi Parkerdő munkatársai mindenütt részt vesznek az operatív törzsek munkájában.

Az erdőállományban keletkezett kár összege még nehezen becsülhető, hiszen a legtöbb terület egyelőre megközelíthetetlen. Több száz hektáron azonban szinte nincsen ép koronájú fa. A Pilis-tetőn legalább húsz hektár fiatalost is a földig nyomott le a jég súlya. A kárfelszámolás költségeivel együtt több száz milliós nagyságrendű kárösszegre lehet számítani a Pilisi Parkerdőben.

További képeket és információkat a Pilisi Parkerdő Zrt. közösségi oldalán ér el, a szövegkapcsolóra kattintva.

 

Forrás: FM Sajtóiroda, EGERERDŐ Zrt, Ipoly Erdő Zrt., Pilisi Parkerdő Zrt.

Fotók: FM Sajtóiroda, EGERERDŐ Zrt, Ipoly Erdő Zrt., Pilisi Parkerdő Zrt.

Hírszerkesztő: Nagy László